Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Παραδοσιακά ζυμαρικά από την Ξάνθη στα Ελβετικά ράφια

Κοινοποίηση


Η οικογένεια Κωνσταντινίδη ταξιδεύει με τα προϊόντα της τη θρακιώτικη παράδοση στις ξένες αγορές, επενδύοντας στην ποιότητα και τα αγνά υλικά.

Η σοφία της… παράδοσης έγινε ο οδηγός τους σε ένα ταξίδι στη θρακιώτικη γαστρονομία που έδωσε νέα πορεία στη ζωή τους. Η φιλο-σοφία τους άλλωστε από την πρώτη στιγμή ήταν να δημιουργούν ζυμαρικά που ξυπνούν μνήμες, από εκείνες τις παιδικές στιγμές που ο τραχανάς ή οι χυλοπίτες αναδίδουν τα αρώματά τους στην κουζίνα της μαμάς. Κάπως έτσι, βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, στο Σούνιο Ξάνθης, η Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου και ο σύζυγός της Κώστας Κωνσταντινίδης δημιούργησαν τη «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», ένα εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων μόνο με αγνά υλικά, τοπικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές και με γνώμονα την ποιότητα. Με τη συνδρομή και του γιου τους, Δημήτρη, μηχανικού παραγωγής και διοίκησης από το Πολυτεχνείο Ξάνθης, γράφουν εδώ και λίγα χρόνια μια γευστική οικογενειακή ιστορία που κάνει «βουτιές» στο παρελθόν, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.  

Σήμερα η εταιρεία τους διαθέτει στην αγορά 21 κωδικούς, από χυλοπίτες και τραχανά μέχρι κριθαράκι και κουσκούς, που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές της Θράκης, έχουν όμως μια σύγχρονη πινελιά, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις διατροφικές τάσεις της εποχής και τις ανάγκες των καταναλωτών. Έτσι, διαθέτουν, μεταξύ άλλων, ζυμαρικά από αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης και από δίκοκκο σιτάρι, ενώ πειραματίζονται με υλικά, όπως το παντζάρι, το σπανάκι, το καρότο και το μελάνι σουπιάς. Μάλιστα, ο θρακιώτικος τραχανάς τους με λαχανικά, best seller μεταξύ των κωδικών τους, διακρίθηκε στα Mediterranean Taste Awards ως καινοτόμο προϊόν. Ιδέες για νέα προϊόντα πέφτουν συνεχώς στο τραπέζι, όμως η οικογένεια θέλει να διατηρεί μικρές τις παραγωγές της, ώστε να μπορεί να ελέγχει την ποιότητα.

Η «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» έχει παρουσία στα ράφια delicatessen των νομών της Θράκης –μάλιστα και η εστίαση της Ξάνθης στηρίζει τα προϊόντα της- αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ ταξιδεύει τη θρακιώτικη παράδοση και στο εξωτερικό, από την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Αγγλία και την Ολλανδία.

«Στόχος μας είναι ο καταναλωτής που θα δοκιμάσει τα προϊόντα μας να επιστρέψει για να τα αγοράσει ξανά. Κι αυτό το διαπιστώνουμε όλο και πιο συχνά. Είναι για μας μεγάλη επιβράβευση να έρχονται ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και να μας λένε με συγκίνηση πως… μύρισαν τα παιδικά τους χρόνια σε ένα σακουλάκι ζυμαρικών μας» λέει στη Voria η Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου.

Η οικονομική κρίση και η επαγγελματική στροφή

 

Το ζευγάρι εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, η μεν Σοφία στον χώρο της ομορφιάς, ο δε Κώστας στην καπνοβιομηχανία,  όταν ενέσκηψε η οικονομική κρίση. Βλέποντας τα δεδομένα να αλλάζουν και θέλοντας να απαλλαγούν από τη συνεχή ανασφάλεια, αποφάσισαν πως είχε έρθει η στιγμή να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Άρχισαν να ψάχνονται, συναντήθηκαν με τη θρακιώτικη παράδοση, ανέτρεξαν στις γευστικές τους αναμνήσεις και επέλεξαν το 2011 να ασχοληθούν με την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, αυτών που έτρωγαν μικροί στα σπίτια τους στην Ξάνθη και θεώρησαν ότι άξιζε τον κόπο να αναβιώσουν. Έτσι, το 2012 τα πρώτα προϊόντα της «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΗΣ» βγήκαν στην αγορά.

«Μας εμπνέει η παράδοση και η βασική μας φιλοσοφία είναι να δημιουργούμε ποιοτικά ζυμαρικά, που αποπνέουν οικογένεια και κυριακάτικο τραπέζι» εξηγεί η Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα