Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαραθώνιος, μια απόσταση για όλους

Κοινοποίηση


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το τρέξιμο. Οι αποστάσεις που συνήθως προτιμούνται είναι 5χλμ-42.2χλμ, με τον μαραθώνιο να αποτελεί στόχο και όνειρο αρκετών, ενώ συνήθως στόχο αποτελεί ο τερματισμός και όχι η επίδοση. Είναι πράγματι όμως κάθε άνθρωπος ικανός να τρέξει και να τερματίσει έναν μαραθώνιο χωρίς να εκθέσει τον εαυτό σου σε μεγάλο κίνδυνο ;

Η απάντηση είναι υπό προϋποθέσεις.

Αρχικά, ένας άνθρωπος για να καταφέρει να τρέξει και να τερματίσει τον μαραθώνιο απόλυτα υγιής, θα πρέπει να χαίρει άκρας υγείας πριν το επιχειρήσει. Ο αγώνας των 42.195μ. είναι μία ιδιαίτερα επίπονη δοκιμασία για το ανθρώπινο σώμα και οποιοδήποτε πρόβλημα υγειάς υπάρχει πιθανόν να διογκωθεί.

Επίσης, καλό θα ήταν η προετοιμασία για ένα εγχείρημα τέτοιων διαστάσεων να πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση κάποιου προπονητή, ώστε να γίνει μία στοχευόμενη προσπάθεια και να περιοριστεί ο κίνδυνος τραυματισμού και να λυθούν διάφορα θέματα που πιθανόν να υπάρχουν. Η προετοιμασία ειδικά όταν πρόκειται για έναν αρχάριο δρομέα θα πρέπει να είναι μακροχρόνια, ώστε να αυξηθούν οι επιβαρύνσεις στο σώμα σταδιακά, ενώ απαραίτητο κρίνεται παράλληλα με το τρέξιμο να γίνεται συστηματική ενδυνάμωση με ασκήσεις σωματικού βάρους, λάστιχα, ΤRX, POWER PLATE και φυσικά με βάρη για να θωρακιστεί το σώμα απέναντι σε τραυματισμούς και να καταφέρει να ανταπεξέλθει ευκολότερα στις προπονήσεις.

Η ηλικία, το φύλο, τα προβλήματα υγείας, οι χρόνιοι τραυματισμοί, η προπονητική κατάσταση και το σωματικό βάρος, όλα τους είναι παράγοντες που πρέπει να ελεγχθούν πριν μπει κανείς στην διαδικασία να προπονηθεί και να τρέξει έναν μαραθώνιο. Φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να πράξει αυτό που αυτός βάση διαφόρων παραμέτρων θεωρεί σωστό για τον ίδιο, ακόμη και αν αυτό εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει για παράδειγμα έναν μεσήλικα υπέρβαρο άνθρωπο να προπονηθεί και να τρέξει, όμως ο κίνδυνος για κάποιο τραυματισμό στα γόνατα και τη μέση θα είναι αυξημένος σε σύγκριση με κάποιον νεότερο και ελαφρύτερο δρομέα.

Προπονηθείτε και τρέξτε με ασφάλεια και να θυμάστε πως ο αθλητισμός είναι χαρά, υγεία και ευτυχία και η ενασχόληση μας με αυτόν θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτά.  

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα