Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική για Αγία Σοφία

Κοινοποίηση

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία γύρω από την πολιτική της για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης της ΥΔΙΑ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) την Τετάρτη.

“Μου δίνεται εδώ η ευκαιρία να υπογραμμίσω, την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν αυτή την Πολιτιστική Κληρονομιά. Να προστατεύουν, ιδιαίτερα, τα μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, όπως η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον, δυστυχώς, σήμερα για άλλους λόγους” τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

“Η Ελλάδα και πάρα πολλές χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης. Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με την στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης, όχι ως θρησκευτικού φαινομένου μόνο. Με την στήριξη της απόπειρας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, χωρών – φίλων της Ελλάδας” πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κύριο Δένδια, η Ελλάδα αναμένει “από την Τουρκία να μεταβάλλει τη νέο-οθωμανική πολιτική της. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται ότι πραγματοποιεί. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σεβαστεί τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της. Να επαναπροσεγγίσει τις οικουμενικές αξίες”

“Με κάθε σεβασμό, αυτό νομίζω ότι είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Και θα μου επιτραπεί να πω ότι αυτό εκτιμώ ότι συνιστά και τη θέληση ενός πολύ σημαντικού – ίσως και πλειοψηφικού – μέρους της τουρκικής κοινωνίας που προσβλέπει στην Ευρώπη και στις οικουμενικές αξίες” τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα