Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αλαζονεία στην εξουσία

Κοινοποίηση


Γράφει ο Γρηγόρης Καραγιαννίδης 

“Είκοσι ένα κείμενα για τη Μαλβίνα” του Βασίλη Ραφαηλίδη. Το μάτι μου έπεσε στο βιβλίο αυτό, καθώς διέσχιζα την οδό Ακαδημίας. Βρίσκονταν πάνω – πάνω στην κούτα, μαζί με άλλα μεταχειρισμένα βιβλία που πωλούνταν στο συγκεκριμένο περίπτερο.

Συνειρμικά, θυμήθηκα την όλη επεισοδιακή ιστορία που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο βιβλίο. 

Τηλεοπτική περίοδος 1997-1998: “στον αέρα” του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel απολαμβάνουμε την εκπομπή “Μαλβίνα Hostess”. H αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη στηλίτευε με τον δικό της χειμαρρώδη τρόπο τα κακώς κείμενα της πολιτικής επικαιρότητος (μνημειώδες το βίντεο της εκπομπής της με τα σαρδάμ του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και τη φραση “για να μάθει το παιδί σας σωστά ελληνικά, η λύση ειναι μία: ΙΕΚ Τάπερμαν!). Η ενόχληση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήταν τεράστια. Η Μαλβίνα είχε ήδη “κοπεί” από τον τότε Σκάι, όμως συνέχιζε να υπάρχει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα. 

Την ίδια εκείνη περίοδο, ο μεγάλος Βασίλης Ραφαηλίδης εργαζόταν επί μία δεκαπενταετία στην εφημερίδα “Έθνος”, διατηρώντας την προσωπική του στήλη “Κάθε μέρα”. Θαυμάζοντας λοιπόν τον πύρινο λόγο της Μαλβίνας -και όντας προσωπικός της φίλος-, ξεκίνησε, το 1998, μέσω της στήλης του στο “Έθνος”, τη συγγραφή κειμένων υπερασπίσεως της Μαλβίνας και της εκπομπής της.

Με τη δημοσίευση του πρώτου κιόλας κειμένου, η διεύθυνση της εφημερίδος αντιδρά σφόδρα. Πιέζει τον Ραφαηλίδη να μη γράψει άλλο κείμενο που θα υπερασπίζεται την Μαλβίνα, όμως αυτός συνεχίζει. Το δεύτερο άρθρο δημοσιεύεται σχεδόν με το ζόρι, ενώ ταυτόχρονα δεν του επιτρέπουν να γράψει και άλλο για το ζήτημα αυτό.

Το αποτέλεσμα ήταν η διακοπή της στήλης “Κάθε μέρα”, μετά απο 13 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της στο έντυπο, και η αποστολή ανοιχτής επιστολής από τον Ραφαηλίδη προς τον Αθηναϊκό τύπο, στην οποία μιλά ανοιχτά για λογοκρισία.

Όσο για τα 21 συνολικά κείμενα για τη Μαλβίνα, αυτά εκδοθηκαν τον Μάιο του 1998, συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο, από τις ομώνυμες εκδόσεις της εφημερίδος “Το ποντικι”.

Ο επίλογος τούτης της ιστορίας, γράφτηκε με τη λήξη εκείνης της τηλεοπτικής περιόδου, όταν και “κόπηκε” η εκπομπή της Μαλβίνας. Επίσης, τον Οκτώβρη του ιδίου έτους, ο Ραφαηλίδης απελύθη από το “Έθνος”. 

Ο θρίαμβος της λογοκρισίας έναντι της δημοσιογραφίας. 

Έτσι λειτουργεί πολλές φορές ο μηχανισμός της εξουσίας: ό,τι την ενοχλεί, “κόβεται” με συνοπτικές διαδικασίες. Η εξουσία ως μέσο καταστολής της ελευθερίας της γνώμης και του τύπου. Μία συνήθης τακτική της βαλκανικής νοοτροπίας, από την οποία διακατέχονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας μας. 

Την εποχή εκείνη, τα φαινόμενα αυτά έμοιαζαν με κάτι εξωφρενικό μεν, υπαρκτό δε. Και ήταν. Και οι πρακτικές αυτές δυστυχώς συνεχίζονταν ανά τα έτη. Όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το τι θα συνέβαινε με την εμφάνιση της “εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως” του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Με αυτήν την κυβέρνηση, είδαμε τον πάντα υπαρκτό σουρεαλισμό της εξουσίας, να γιγαντώνεται. Η λογοκρισία άλλαξε εν μέρει μορφή. Παρέμεινε μεν το “κόψιμο”, όμως ταυτόχρονα, η προπαγάνδα πέρασε σε άλλο επίπεδο. Ο Γκαιμπελσισμός θριάμβευσε, και μάλιστα σε έναν τέτοιο βαθμό, που άγγιξε τη γελοιότητα (σε αυτό βοήθησε και το χρήμα της λίστας Πέτσα προς τα ΜΜΕ).

Είδαμε λοιπόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζεται μέχρι “Μωυσής”, και τη σύζυγό του, μονίμως “υπέρκομψη”. Χαρακτηρισμοί που θα έκαναν ακόμη και το ζεύγος Τσαουσέσκου να κοκκινίσει από ντροπή. Επίσης, στην ΕΡΤ, την περίοδο της συλλήψεως του Δ. Λιγνάδη για παιδεραστία, διακινήθηκαν εσωτερικά σημειώματα “με άνωθεν εντολή”, στα οποία οι δημοσιογράφοι του οργανισμού, καλούνταν να μην προβάλλουν φωτογραφίες του Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό, ώστε να ξεχαστεί η φιλία τους, και η τοποθέτηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη από την κυβέρνηση ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. 

Πισωγύρισμα. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το “έργο” της σημερινής κυβερνήσεως. Με μια δόση έντονης γελοιότητας. Το “ΙΕΚ Τάπερμαν” βέβαια, έδωσε τη θέση του στο “σκοιλ ελικικου”, όμως ο σουρεαλισμός παραμένει ίδιος.

Κατά τα άλλα, το “εμπρός πίσω” καλά κρατεί. Μισθοί “στα τάρταρα”, πληρωμές υπερωριών “σε ρεπό”, εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού, μέχρι και επαναφορά της παιδικής εργασίας από 16 ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες, για όσους έφηβους βρίσκονται υπό την προστασία κάποιου ιδρύματος. Ένα μέτρο που θυμίζει κάτι ανάμεσα στις Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και τις ταινίες με τον Βασιλάκη Καΐλα. “Τόση ψυχεδέλεια” που λέει κι Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας!

Όμως, όλα αυτά δεν είναι ζητήματα “ψυχεδέλειας”, αλλά νεποτισμού, και τύφλωσης λόγω εξουσιομανίας. Το απέδειξε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, με τον εκνευρισμό του λόγω των αποδοκιμασιών που έλαβε στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Έφτασε μάλιστα, “να ζητά και τα ρέστα” από τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τις αποδοκιμασίες αυτές. 

Τα παραπάνω, αποτελούν σημάδια ροπής προς τον αυταρχισμό. Μια συνταγματική εκτροπή, γεμάτη προπαγάνδα, λογοκρισία, καταστολή. 

Και με μία κυβέρνηση που καταλαμβάνεται από τέτοιον εξουσιαστικό φετιχισμό και τέτοια τύφλωση, που θυμίζει το ζεύγος Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και Μαρίας Αντουανέτας λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. 

Κρίμα που δε ζει η Μαλβίνα να τα δει αυτά… Θα είχε πολλά να πει και να γράψει για τα παραπάνω “ψυχεδελικά” φαινόμενα. 

Τον Μάη του 1968, οι εξεγερμένοι φοιτητές στη Γαλλία είχαν ως σύνθημα “η φαντασία στην εξουσία!”. Βλέποντας τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων τούτης της βαλκανικής Μπανανίας που ονομάζεται “Ελλάς”, πιστεύω πως θα μας ταίριαζε η παράφραση του συνθήματος: “η αλαζονεία στην εξουσία”. Γιατί μόνο με αυτήν τη λέξη μπορεί να αποδοθεί μονολεκτικά η όλη φύση της εξουσίας.


Οι απόψεις του άρθρου ανήκουν στον γράφοντα, και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές του μέσου στο οποίο δημοσιεύεται το κείμενο.

 Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα