Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουνάει το δάκτυλο η Τουρκία για τα Σχολεία της Θράκης

Κοινοποίηση

Ρεπορτάζ XanthiNea.gr

Ζήτημα μειονότητας στη Θράκη εγείρει για ακόμη μια φορά η Άγκυρα που μέσω ανακοίνωσης της κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και επιχειρεί να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας των Σχολείων της περιοχής. 

Η Τουρκία, δια του Υπουργείου Εξωτερικών της, κάνει λόγο για περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών των μαθητών που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία της περιοχής. 

Αφορμή για την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε η υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση. 

Η Άγκυρα έσπευσε να ερμηνεύσει την εν λόγω οδηγία ως καταπιεστική για τις θρησκευτικές ελευθερίες των μαθητών και πως περιορίζει την ιερή μεσημεριανή προσευχή των μουσουλμάνων την Παρασκευή. 

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές που σπουδάζουν στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους καθηγητές να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα» αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο μάλιστα στηρίζει την καταγγελία του σε πληροφορίες από την αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», την οποία και αναπαράγει στη δική του ανάρτηση.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα