Κυρ. Μητσοτάκης: "Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά"

Κυρ. Μητσοτάκης: "Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά"


Στο νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο – ρεκόρ τεσσάρων μηνών αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή, παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, με χειροκροτήματα από γονείς, μαθητές και τους κατοίκους του χωριού που βρέθηκαν στον χώρο του δημοτικού σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος που έβγαλε με ασφάλεια -μαζί με τους δασκάλους- τα παιδιά από τις τάξεις την ώρα του σεισμού στις 3 Μαρτίου, θυμήθηκε όσα έγιναν μέσα σε λίγους μήνες και τη συνομιλία που είχε εκείνη τη μέρα, μετά το σεισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, στις 3 του Μάρτη είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία και μου είπατε επί λέξει: κύριε Διευθυντά, εφόσον όλα πάνε καλά το συντομότερο δυνατόν θα έχετε νέο διδακτήριο. Χάρηκα εκείνη την ημέρα, αλλά σήμερα πετάω από τη χαρά μου πραγματικά, όταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε 3,5 μήνες δημιουργήθηκε αυτό το κόσμημα. Δεν χτίσαμε απλά ένα σχολείο κ. Πρωθυπουργέ. Χτίσαμε το σχολείο».

«Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα Δήμαρχος στην περιοχή μας και θεωρώ ότι σήμερα είναι η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα θητείας μου. Βλέπω σήμερα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα. Είμαι συγκινημένος γι’ αυτό που θα πω και το λέω πραγματικά γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και σαν Δήμαρχος και σαν πατέρας και να βλέπουμε παιδιά να χαμογελούν. Και αυτό το χαμόγελο που βλέπουμε στα παιδιά και τη χαρά την οφείλουμε στον πρωθυπουργό μας τον οποίο ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς μας τόσο εγώ όσο και οι συνδημότες μου θέλουμε να ευχαριστήσουμε» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.


«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης ενδυναμώνονται με τη συνέπεια λόγων και έργων»


«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτή τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταφέραμε όντως, σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό δημόσιο, να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής. Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα.Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σημαντικό για μένα ως Πρωθυπουργός είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτή τη χώρα που μπορεί να φοιτά σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική Περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του κορονοϊού. «Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος για την ενίσχυση των σχολείων. «Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των 4 να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010».

Αναφερόμενος στα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Θεσσαλία χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του Ιανού και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα. Το ίδιο κάνουμε τώρα και στην Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φονικές και τις, όχι τις φονικές, ευτυχώς όχι αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε. Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτή την δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη».


Κ. Αγοραστός: Το Δαμάσι περνά στην ιστορία


«Αυτό το σχολείο και σήμερα το Δαμάσι περνά στην ιστορία. Περνά στην ιστορία γιατί όταν ένας αποφασιστικός Πρωθυπουργός θέλει το δημόσιο μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να κάνει έργα. Και αυτό θα αποτελέσει μήνυμα, πρακτική για το μέλλον αλλά θα βάλει και άλλους να το μιμηθούν. Και εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορούν, ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, μπορούν σε χρόνο ρεκόρ να κατασκευάζουν ποιοτικά, διαγενεακά έργα όπως το σχολείο εδώ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.


«Φτιάξατε ένα σχολείο – κόσμημα»


Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό την ημέρα του σεισμό της 3ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο Διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε συγχαρεί για την απόλυτα επιτυχημένη εκκένωση του κτηρίου και είχε δεσμευτεί πως «εφόσον το κτήριο είναι κατεδαφιστέο θα αποκτήσετε καλύτερο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον Πρωθυπουργό που τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν το περίμενε κανείς κύριε Πρωθυπουργέ, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το κτήριο θα ήταν έτοιμο” ανέφερε ο κ. Λέτσιος.

«Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να καθαιρεθεί το παλιό σχολείο και να κατασκευαστεί το καινούργιο, και τόνισε “δεν θέλω να χαθεί ούτε μία σχολική μέρα”», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. «Σημασία έχει ότι θα μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μία νέα σχολική χρονιά και πιστεύω με ένα τόσο άρτιο κτιριακό συγκρότημα για δημοτικό σχολείο, θα είναι ένα ακόμα κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις», συμπλήρωσε, και ευχήθηκε στο στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.


Το έργο


Το έργο υλοποιήθηκε με τη χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από άμεσες προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Μετά τον αγιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα φυσικών επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τμ και όλες τις υποδομές ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.


Έμπρακτη στήριξη στους σεισμόπληκτους


Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκουρας αναφέρθηκε και στην ολόπλευρη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη στήριξη που μας παρείχε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περάσαμε στον σεισμό. Το κράτος ήταν εδώ και ήταν από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή ήταν εδώ η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι υγειονομικές υπηρεσίες οι ψυχολόγοι από το ΘΕΨΥΠΑ, υπήρχε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπήρχαν όλοι εδώ μας υποστήριξαν και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους αυτών των φορέων. Υπήρχε ο στρατός, μην το ξεχάσουμε, που πραγματικά μας στήριξε πάρα πολύ και μας έδωσε και το σχολείο στον Τύρναβο που πήγαν πέρσι τα παιδιά».

«Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε γιατί κάποιοι τα θεωρούν αυτονόητα αλλά δεν είναι αυτονόητα», συμπλήρωσε.

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Πέτσα γιατί πραγματικά είχα μία πολύ καλή συνεργασία. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και λάβαμε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, καθώς και για τις οικοσκευές. Και μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει και έχουμε δώσει στους συνδημότες μας 1,15 εκατομμύρια.

Έχουμε κατασκευάσει σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε 17 μέρες από το σεισμό, κατασκευάσαμε έναν οικισμό με 65 κοντέινερ και δεν υπήρχε ούτε ένας συνδημότης μας σε σκηνή 17 μέρες μετά το σεισμό», τόνισε ο κ. Κόκουρας.

«Όλα αυτά τα λεφτά, εμείς βάλαμε την πλάτη, χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος. Μας έδωσαν λεφτά, ανακατασκευάσαμε τις ζημιές στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μας. Μας έδωσαν λεφτά και πληρώθηκαν τα ξενοδοχεία όπου πήγαν οι συνδημότες μας εδώ από το χωριό, εκείνες τις μέρες που δεν είχαν που να μείνουν. Για τα τρόφιμα που μοιράσαμε και δώσαμε στον κόσμο τις πρώτες μέρες που είχαν ανάγκη», είπε.

«Μας δώσανε λεφτά για να κάνουμε και τις κατεδαφίσεις τις οποίες τις ξεκινήσαμε και ευελπιστούμε, όπως χτίστηκε το καινούργιο σχολείο, να χτίσουμε και τα σπίτια εδώ στο χωριό που τα έχουμε πολλή ανάγκη γιατί περάσαμε δύσκολες στιγμές. Και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το Δήμο μας, μία νότα για όλους εμάς τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο Δήμαρχος, ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός εν ενεργεία επισκέπτεται τον Δήμο μας».

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال