Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης για Έβρο: «Δεν έχω ενδείξεις για μαζικό κύμα από το Αφγανιστάν»

Κοινοποίηση

Για το σχέδιο της Κυβέρνησης να θωρακίσει τον Έβρο μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. 

Μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν “υπάρχουν ενδείξεις για μαζικό κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν” τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ανέφερε πως έχει ζητήσει από τη διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη και απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την περιοχή ευρύτερα και τις προοπτικές ανάπτυξής της. 

“Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο μαζικό κίνημα μεταναστών από το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες, τους προσεχείς μήνες και αγωνιζόμαστε αυτό να το αποτρέψουμε, όπως σας είπα, να το σταματήσουμε πολύ πριν φτάσει στα ελληνικά σύνορα. Νομίζω, ότι οι Εβρίτες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο συνεπείς ήμασταν στην υποχρέωσή μας να φυλάξουμε τα σύνορα. Είναι κάτι που πιστεύω ότι μας το αναγνωρίζουν. Αλλά προφανώς η ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης δεν περιορίζεται μόνο στην φύλαξη των συνόρων” ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 
“Πράγματι, έχω ζητήσει από την διακομματική Επιτροπή να ολοκληρώσει -και έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά- το πόρισμα για την Θράκη, το οποίο πιστεύω ότι θα απαντήσει σε πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία απασχολούν σήμερα -όχι μόνο τους Εβρίτες- αλλά τους Θρακιώτες συνολικά. Αυτό το οποίο να προσθέσω είναι ότι πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στη χώρα αφορούν τη Θράκη, αφορούν ειδικά τον Έβρο” συμπλήρωσε. 
Μάλιστα, συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως “η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι μία πραγματικότητα γεωπολιτική, ενεργειακή, επιχειρηματική. Η ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων λιμανιών, της Βόρειας Ελλάδος προχωράει με ταχύτητα. Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας θα μας επιτρέψει να γίνουν παρεμβάσεις στην Εγνατία που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος αυτός ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ζωή πολλές δεκαετίες ακόμα. Έχουμε πολλά σχέδια για το πώς θα σπάσουμε την απομόνωση του Βόρειου Έβρου. Και προφανώς πολλά σχέδια για το πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγική δυναμικότητα της περιοχής με επενδύσεις από τον πρωτογενή τομέα στη μεταποίηση. Και βέβαια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ένας φάρος καινοτομίας και γνώσης έχει και αυτό πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Οπότε θα έχουμε πολλά πράγματα να πούμε για τον Έβρο και την Θράκη και αναμένω και εγώ με πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα της διακομματικής”. 

Πεταλωτής: «Η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη να αυτοδιαλυθεί»

Υπενθυμίζεται ότι η διακομματική επιτροπή στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί ουκ ολίγες δημόσιες επικρίσεις για τη σκοπιμότητα αλλά και την παραγωγικότητά της, με πιο πρόσφατη αυτή του πρώην βουλευτή Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίο ζήτησε να «αυτοδιαλυθεί» η διακομματική. 
Σε ανάρτησή του σημείωσε τα εξής:
Εδώ και δύο χρόνια περίπου «λειτουργεί» η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, η οποία διαφημίστηκε προεκλογικά ως περίπου πανάκεια για την τόνωση μιας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι μάλιστα Πρόεδρός της η δυναμική  γνώστις της περιοχής Ντόρα Μπακογιάννη  και μέλη της κάποια από  τα αξιόλογα μέλη του Κοινοβουλίου (από το ΚΙΝΑΛ Παπανδρέου και Λοβέρδος ). Εξ αρχής εξέφρασα την άποψη ότι οι λογικές της ανάπτυξης άνωθεν  είναι προσχηματικές, αδρανοποιούν και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο τις τοπικές δυναμικές  και πολλές φορές οδηγούν σε χρηματικές ροές για ανάπτυξη αλλοτρίων σκοπών . 

Δεν γνωρίζω τι διαμοίβεται στις όποιες συνεδριάσεις – εξάλλου η  τοπική συμμετοχή και ενημέρωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη  – εάν όμως κατά τη γνώμη μου η Επιτροπή  σέβεται τα μέλη της και κυρίως την ιστορία της Θράκης , οφείλει να αυτοδιαλυθεί. Εκτός εάν γίνεται έργο επτασφράγιστα μυστικό.

Παρεμπιπτόντως,  μόνον στη Ροδόπη αποφασίστηκε  για φέτος η αναστολή λειτουργίας 15 εκπαιδευτικών μονάδων (13 δημοτικών τα περισσότερα μειονοτικά , ενός Γυμνασίου και ενός Λυκείου) ελλείψει  προφανώς μαθητών. Σήμερα δε, ανακοινώθηκε  η παύση λειτουργίας  τριών αιθουσών κινηματογράφου στην Κομοτηνή – φοιτητούπολη (δεν είναι πολυτέλεια ο κινηματογράφος).  Ενδεικτικά και μόνον.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα