Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Κοινοποίηση


Με 30 ευρώ/MWh ανά παροχή η επιδότηση του ποσού της μηνιαίας κατανάλωσης. Κάλυψη του 80% της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χαμηλής τάσης. Με σενάριο για ανατιμήσεις 40% οι υπολογισμοί για το ύψος της ενίσχυσης. Ο ρόλος της ΔΕΗ για την απορρόφηση των αυξήσεων.

Με το ποσό των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα επιδοτεί το κράτος κάθε μήνα την αξία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών και μικρών επαγγελματιών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ αφορά τους πελάτες της προαναφερόμενης κατηγορίας όλων των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και θα ισχύσει για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Και τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανακούφιση των καταναλωτών προέρχονται από το πλεόνασμα των εσόδων που εισπράττονται από τις δημοπρασίες των ρύπων. Πρόκειται για 150 εκ. ευρώ, τα οποία θα αποταμιεύονται σε έναν «κουμπαρά», το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα αντλεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε χθεσινή ημερίδα της ΡΑΕ, έσοδα και από άλλες πηγές. Έτσι θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να καλύπτει ακραίες συνθήκες μεταβολής των τιμών ηλεκτρισμού.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να συνεχιστεί και το 2022 αν χρειαστεί, δηλαδή αν συνεχιστεί το κύμα αυξήσεων της κιλοβατώρας και το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιχορήγηση των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έχοντας ως σενάριο την πρόσθετη επιβάρυνση από τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος κατά 38 με 40 ευρώ ανά νοικοκυριό αλλά και με βάση το διαθέσιμο ποσό των 150 εκ. ευρώ.

Οι πελάτες της ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσε η κυβέρνηση, και με δεδομένο το ό,τι η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού εφαρμόζει και πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 30% δεν θα διαπιστώσουν αξιόλογη επιβάρυνση. Η ακριβής ορολογία που χρησιμοποιούν πηγές είναι πως «στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει σχεδόν πλήρης εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ στους ιδιώτες παρόχους μέσω της κρατικής επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% τυχόν αυξήσεων».

Με βάση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί σε κατανάλωση 300 kWh το μήνα. Ένα τυπικό νοικοκυριό καταναλώνει 300 με 400 KWh το μήνα. Και άρα καλύπτεται πλήρως μία μέση κατανάλωση.

Απομένουν βέβαια οι λεπτομέρειες των ανακοινώσεων ως προς την ακριβή εφαρμογή του μέτρου αλλά και το πως ακριβώς θα γίνεται το ύψος της επιδότησης μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

in.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα