Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα

Κοινοποίηση

Ρεκόρ με σκληρές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα (20/9) στον ενάεριο χώρο πάνω από το Αιγαίο με τα τουρκικά μαχητικά να προκαλούν προχωρώντας σε παραβιάσεις και εμπλοκές με αντίστοιχα ελληνικά.

Σύμφωνα με το Mega, οι σκληρές αερομαχίες που σημειώθηκαν σήμερα ήταν επτά, κάτι που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ, καθώς μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος αριθμός σκληρών αερομαχιών μέσα σε μια ημέρα έφτανε τις 4 και καταγράφηκε τον Μάιο.

Συνολικά, έγιναν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, με 22 τουρκικά F-16 να περνούν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα έξι από αυτά να είναι οπλισμένα και να συμμετέχουν σε επτά εμπλοκές. Οι παραβιάσεις έγιναν στο πλαίσιο αεροναυτικής άσκησης στο κέντρο του Αιγαίου, ενώ τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Παράλληλα συνεχίζεται η πρακτική τουρκικών αλιέων να ψαρεύουν παράνομα σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωροί που παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά. Η πρακτική αυτή έχει προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας η οποία έστειλε διάβημα στην Τουρκία για τους Τούρκους αλιείς.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα