Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρωταθλήτρια ανεργίας η Ξάνθη – Στο 70% σε νέους και γυναίκες!

Κοινοποίηση

Άγγελος Μπεμπεκίδης: “Από το καλοριφέρ και το κλιματιστικό, περάσαμε στα καυσόξυλα και στις ξυλόσομπες” 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφει η Ξάνθη ενώ τονίζει εμφατικά πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά τα εργατικά ατυχήματα που καταγράφονται στην περιοχή. 

“Η ανεργία στην Ξάνθη είναι πάνω από το 45%. Πριν από πέντε, έξι χρόνια η επίσημη ανεργία ήταν στο 38% και η ανεπίσημη στο 42%, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και δεν αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο” τονίζει με νόημα ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, η ανεργία στους νέους και τις γυναίκες ξεπερνάει ακόμη και το 70% στην περιοχή. 

“Η Ξάνθη είναι πρωταθλήτρια ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται βέβαια η ΕΛΣΤΑΤ να δίνει άλλα στοιχεία και ο ΟΑΕΔ να δίνει άλλα, για την ανεργία. Πρόκειται για δύο κρατικούς φορείς. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική” υπογραμμίζει ο κ. Μπεμπεκίδης. 

Μετανάστες για ένα μεροκάματο 

Η Ξάνθη αριθμεί χιλιάδες οικοδόμους, οι οποίοι μάλιστα αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού για ένα μεροκάματο. Γερμανία, Βέλγιο και Φιλανδία συγκαταλέγονται στους πρώτους προορισμούς τους, ενώ μεγάλο μέρος των οικοδόμων απορροφήθηκε στο Κατάρ, σε έργα για το παγκόσμιο κύπελλο. “Ο Νομός μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε αριθμό οικοδόμων. Έχουμε πάνω από 10.000, πολλοί εξ’ αυτών ήταν στο Κατάρ και τώρα που τελείωσε η δουλειά εκεί, επέστρεψαν και είναι στην ουρά του ΟΑΕΔ για κάρτα ανεργίας” αναφέρει ο Πρόεδρος του Εργατικού Ξάνθης, τονίζοντας πως στην περιοχή οι περισσότεροι ιδιωτικοί εργαζόμενοι είναι καπνεργάτες, οικοδόμοι και εποχικοί υπάλληλοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με τη διαρκή αποβιομηχάνιση της Ξάνθης βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. 

“Ας μας πουν όλοι οι φορείς που υπάρχει εργασία στην Ξάνθη. Εάν έχει δημιουργηθεί κάποιο εργοστάσιο να απορροφήσει 50-100 άτομα. Αυτό που ζήσαμε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι πως από το καλοριφέρ και το κλιματιστικό περάσαμε στα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες, αυτή ήταν η ανάπτυξη. Με τη σημερινή κυβέρνηση βλέπουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ να παίρνουν φωτιά και νομίζω ότι θα από το φως θα φτάσουμε στην γκαζόλαμπα” καταλήγει ο ίδιος. 

Μάστιγα τα εργατικά ατυχήματα 

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Στην πρόσφατη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας, στη ΔΕΘ, τέθηκε το εν λόγω ζήτημα, το οποίο τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας στην περιοχή. 

“Εμείς θέσαμε ένα ακόμη ζήτημα, γιατί έχουμε πολλά θανατηφόρα ατυχήματα το τελευταίο διάστημα. Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένα τμήμα τεχνικών επιθεωρητών και να κάνουν ελέγχους, ώστε να προλάβουμε νέα ατυχήματα” εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως “αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι οι νέες θέσεις εργασίας (και όχι απασχόλησης) γιατί η ανεργία καλπάζει. Ωστόσο η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας απασχολεί εξίσου. Η Ξάνθη και η ΑΜΘ είναι πρώτες σε εργατικά ατυχήματα, πρέπει να δημιουργηθεί το τμήμα τεχνικών επιθεωρητών και να γίνονται οι έλεγχοι μήπως και γλιτώσουμε κανέναν άνθρωπο”. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα