Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Στην 85η ΔΕΘ το μονοθέσιο που έφτιαξαν φοιτητές στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Παρόν στην 85η ΔΕΘ είναι και φέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

To νέο πληροφοριακό σύστημα Ηλεκτρονικής Γραμματείας Universis παρουσιάζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατά την φετινή συμμετοχή του στην 85η ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΔΠΘ σε συνεργασία με το ΑΠΘ και στοχεύει στην ολοκληρωμένη, απλούστερη και αποτελεσματική διαχείριση των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Το Universis διατίθεται δωρεάν και αποτελεί την απόδειξη ότι τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δημιουργούν, συνεργάζονται, πρωτοπορούν, καινοτομούν, αναπτύσσοντας ένα λογισμικό υψηλής ποιότητας προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο και ποικιλόμορφο όγκο των αναγκών τους.

Η «iGEM NOUS», μια διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από 12 προπτυχιακούς φοιτητές κυρίως του ΔΠΘ και άλλων Ελληνικών πανεπιστημίων, φιλοξενείται φέτος στο περίπτερο του  ΔΠΘ και ενημερώνει το κοινό για την ερευνητική πρόταση η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου, ανώδυνης και ταυτόχρονα μη επεμβατικής θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα, ασθένεια από την οποία υποφέρει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκειμένου οι ασθενείς να βιώνουν την καθημερινότητά τους χωρίς πόνο και περιορισμούς. Η ομάδα προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM 2021, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο εξωτερικό. 

Το Εργαστήριο Μικρο & Νανοτεχνολογίας του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συμμετέχει εκθέτοντας δείγματα μπαταριών  (Pouch cells, Coin cells, Swagelok cells) που κατασκευάζονται στο Εργαστήριο, καθώς και την spin off εταιρεία INEM Technologies IKE  που έχει ιδρύσει και αφορά σε θέματα καινοτόμων υλικών για ενεργειακές εφαρμογές, φωτοβολταϊκά, αισθητήρες, κλπ.

Η ομάδα Democritus Racing Team (DRT) αποτελούμενη από προπτυχιακούς φοιτητές με πάθος και μεράκι, δίνει και φέτος το παρόν της με την ΑΡΓΩ, το μονοθέσιο όχημα με το οποίο εκπροσωπεί το Ίδρυμα στους Διεθνείς αγώνες Formula SAE Series.  Άρτι αφιχθείσα από την Ολλανδία όπου μετείχε στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands 2021, κατάφερε να κατακτήσει την 6η γενική θέση ανάμεσα σε 27 ομάδες. Έτσι εκπλήρωσε τους αγωνιστικούς στόχους της ανάμεσα στους οποίους ήταν και η επιτυχής ολοκλήρωση του δυναμικού αγωνίσματος “Endurance & Efficiency”, ένα από τα πιο απαιτητικά αγωνίσματα του διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα Eye4water που υλοποιείται από μια ομάδα 10 Καθηγητών, 3 μελών ΕΤΕΠ-ΕΔΙΠ και 31 ερευνητών και συνεργατών από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και αφορά στην Ενίσχυση της Ορθολογικής Διαχείρισης του Νερού στην Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω Ανάπτυξης Καινοτόμων Μεθοδολογιών ΤΠΕ και Βελτίωσης Ερευνητικών Υποδομών, πλαισιώνει την φετινή συμμετοχή του Δημοκριτείου. Η σύγχρονη ολοκληρωμένη παρακολούθηση με συνδυασμό ICT τεχνολογιών καλύπτει τα επιφανειακά νερά από τις πηγές των ποταμών Λασπία και Λίσσου μέχρι τις παράκτιες περιοχές τους και τα υπόγεια ύδατα, ενθαρρύνοντας μάλιστα την συμμετοχή των πολιτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.  

Παρόντες στο περίπτερο του Δ.Π.Θ. όταν η Έκθεση άνοιξε τις πόρτες της, ο Πρύτανης Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Αντιπρύτανης Φώτης Μάρης και η Αντιπρύτανης Μαρία Μιχαλοπούλου, μαζί με προσωπικό και φοιτητές του Πανεπιστημίου που στελεχώνουν τον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου, υποδέχτηκαν τους επισκέπτες μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι της περιοχής, και άλλοι.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα