Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Θανάσης Μουσόπουλος «φωτίζει» άγνωστες πτυχές του Γ. Βιζυηνού

Κοινοποίηση

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ο Ανατολίτης που ήρθε από τη Δύση – Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η Αυθεντική Ελληνική Ενότητα» από τις εκδόσεις Σπανίδη 

Συνέντευξη στον Γιώργο Μαυρίδη

Το νέο του συγγραφικό πόνημα που φέρει τίτλο «Ο Ανατολίτης που ήρθε από τη Δύση – Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η Αυθεντική Ελληνική Ενότητα» παρουσιάζει ο γνωστός, ακούραστος και πάντα δημιουργικός, συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, επιχειρώντας να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές του έργου και της συνεισφοράς του σπουδαίου Θρακιώτη, Γεώργιου Βιζυηνού. 

Μέσα σε 174 σελίδες ο κ. Μουσόπουλος εκθέτει με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο το επιστημονικό, φιλοσοφικό και λαογραφικό έργο του Βιζυηνού, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος πρόκειται για μια «ρεβάνς» που έρχεται να πάρει αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του ο ταλαντούχος Θρακιώτης δημιουργός, ώστε να αναγνωριστεί η πολυσύνθετη προσφορά του στον ελληνισμό αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις Εκδόσεις Σπανίδη που ανέλαβαν την έκδοση αυτού του βιβλίου. Να σημειώσω ότι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησαν οι εν λόγω εκδόσεις ήταν δικό μου και τώρα, δύο δεκαετίες μετά από εκείνο το πρώτο βιβλίο, οι Εκδόσεις Σπανίδη έφτασαν τα 226 βιβλία και είναι πολύ σημαντικό σε μια επαρχιακή πόλη να υπάρχει Εκδοτικός Οίκος με τόσες εκδόσεις βιβλίων» λέει στο XanthiNea.gr ο κ. Μουσόπουλος, σχολιάζοντας την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου. 

Ερωτηθείς σχετικά με το τι ακριβώς διαπραγματεύεται το νέο του βιβλίο, ο ίδιος τονίζει πως «προσπαθώ να μην ασχοληθώ με το λογοτεχνικό έργο του Βιζυηνού, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά να αναδείξω την άλλη πλευρά του, ως επιστήμονα, ως φιλόσοφο, ως λαογράφο. Γιατί ο Βιζυηνός, για αυτό έχει και τον τίτλο Ανατολίτης, πήγε στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια, σπούδασε και μετέφερε στην Ελλάδα το κλίμα της Ευρώπης εκείνης της εποχής». 

Μέσα από τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου του ο κ. Μουσόπουλος επιχειρεί να επαναξιολογηθεί η συμβολή του Βιζυηνού στον ευρωπαϊκό και ελληνικό πολιτισμό τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό ο σπουδαίος Θρακιώτης δημιουργός «παίρνει τη ρεβάνς, που τον θεωρούσαν περίεργο άνθρωπο. Όπως είναι γνωστό δεν έγινε αποδεκτός από το πανεπιστημιακό κατεστημένο αλλά ούτε και από την Ελληνική κοινωνία. Ήταν εξωσυστημικός συγγραφέας και αυτό φυσικά τον οδήγησε στη συνέχεια στο Δρομοκαΐτειο και τον θάνατο. Οι σύγχρονοι του στην αρχή τον έβλεπαν ως συγγραφέα μερικών διηγημάτων και κάποιων παιδικών ποιημάτων, νομίζω ότι πλέον ήρθε η ώρα να επαναξιολογηθεί το έργο του». 

«Μέσα από το βιβλίο αυτό προσπαθώ για κάποιον που ξέρει τον Βιζυηνό να συμπληρώσει τις γνώσεις του και για κάποιον που θέλει να μάθει, του δίνω τροφή να γνωρίσει έναν Θρακιώτη συγγραφέα που η Αθήνα δεν άντεξε και για αυτό εξελέγη άμισθος εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν δίδαξε ποτέ. Αναγνώριζαν την αξία του αλλά να το πω έτσι απλά, τον φοβόντουσαν» προσθέτει ο κ. Μουσόπουλος. 

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει το νέο του βιβλίο αποτελεί καρπό μακρόπονης ενασχόλησης με τον Βιζυηνό ενώ ο ίδιος σπεύδει να υπογραμμίσει με νόημα πως τόσο ο Βιζυηνός όσο και ο Βάρναλης αποτελούν δύο κολώνες του Θρακικού λογοτεχνικού έργου που πρέπει να γνωρίσουν οι νέοι καθώς όπως εμφατικά τονίζει «των μπροστινών πατήματα των πισινών γεφύρια».

Ανάγκη να στηριχθεί το βιβλίο 

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου ο κ. Μουσόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να στηριχθεί το βιβλίο αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι συγγραφείς της περιοχής, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ξάνθη είναι «ένας χώρος οργασμού βιβλίων και συγγραφέων, είναι το κάτι άλλο».  

«Πιστεύω ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός έχει επανατοποθετήσει πολλά πράγματα. Θα περίμενα οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες να αξιοποιήσουν αυτόν τον εγκλεισμό για να προωθήσουν το βιβλίο. Κάτι τέτοιο γίνεται σε αρκετούς Δήμους. Όπως μπορώ να μοιράσω έναν καφέ έτσι μπορώ να μοιράσω και ένα βιβλίο. Η ανάγκη του καφέ είναι εμφανής και του βιβλίου είναι εμφανέστερη. Θα ήθελα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει περισσότερο το βιβλίο. Χαίρομαι που υπάρχουν πολλοί νέοι συγγραφείς στην περιοχή, αξιόλογοι και πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις ώστε να προβάλλονται τα βιβλία τους» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι συλλογικές έρευνες αλλά και τα βιβλία που αφορούν την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης να μην περιορίζονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά να μεταφέρονται και στις σχολικές αίθουσες, ώστε να αποτελούν τμήμα της μόρφωσης της νέας γενιάς. 

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα βιβλία που γράφονται και οι μελέτες που γίνονται αλλά πως μεταγγίζονται αυτά στη νέα γενιά και κυρίως μέσα από τα Σχολεία. Δεν είναι μόνο τι κάνουμε στο γραφείο αλλά και τι μπαίνει στην σχολική τάξη» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο ΕΔΩ


Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα