Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση του Κ.Υ. Αβδήρων

Κοινοποίηση

Μαίνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της 4ης ΥΠΕ να υποβαθμίσει το Κέντρο Υγείας των Αβδήρων, περιορίζοντας δραματικά το ωράριο λειτουργίας του και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής. 

Το τοπικό συμβούλιο Αβδήρων, το ΚΑΠΗ Αβδήρων και ο Χορευτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Αβδήρων εξέδωσαν από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία τονίζουν τα κάτωθι:

«Την Τετάρτη 27-10-2021 αιφνιδίως γνωστοποιήθηκε στο Κ.Υ. Αβδήρων από το Υπουργείο Υγείας ότι τροποποιείται η λειτουργία του και ότι θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 7 π.μ.-3 μ.μ. για τους μήνες Νοέμβρη-Δεκέμβρη και αναστέλλεται η λειτουργία όλων των περιφερειακών ιατρείων της Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν 30 χρόνια γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός Κέντρου Υγείας για την πεδινή περιοχή της Ξάνθης από την τότε Δήμαρχο Αβδήρων Ευανθία Τσακίρη, η οποία αγωνίστηκε και κατάφερε να την υλοποιήσει. Από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα εξυπηρετούνται πάνω από 70 χιλ. κάτοικοι της πεδινής και παραλιακής περιοχής, αριθμός που διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 

Στους μήνες Ιανουάριο-Σεπτέμβριο εξυπηρετήθηκαν 36.000 περιστατικά. Εκατοντάδες σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και επιτυχώς με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ζωές συμπολιτών μας. Οι κάτοικοι γνωρίζοντας ότι υπάρχει δίπλα τους το Κ.Υ. αισθάνονται ασφαλείς.

Η υποβάθμιση του Κ.Υ. ξεκίνησε ήδη πριν από περίπου 5 χρόνια με την κατάργηση της λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος και στη συνέχεια του αιματολογικού. Ο σύγχρονος υπέρηχος που εξασφαλίστηκε για το Κ.Υ. βρίσκεται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως και το υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε όλη την περιοχή.

Έτσι προκύπτουν πολλά ερωτήματα…

  • Ποιους ενοχλεί τελικά η λειτουργία του Κ.Υ. Αβδήρων;
  • Γιατί υποβαθμίζεται ενώ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί και να λειτουργεί για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση λόγω των πολλών περιστατικών COVID-19;
  • Άραγε ο Υπουργός και όλοι οι συναποφασίσαντες επικοινώνησαν με τη διοίκηση και τους γιατρούς του Κ.Υ.;
  • Έλαβαν γνώση για τη λειτουργία και τις παροχές που προσφέρει στην περιοχή;
  • Είναι απληροφόρητοι ή κάποιοι σκόπιμα τους παραπληροφορούν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Σίγουρα όχι των κατοίκων…

Κύριε Υπουργέ Υγείας το Κ.Υ. Αβδήρων δεν είναι απλά ένα κτίριο που θέλετε να το υποβαθμίσετε και αύριο ίσως να το κλείσετε. Είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας όλων μας. Με όλα αυτά υποβαθμίζεται ένας από τους ιστορικούς δήμους της Ελλάδας και υπονομεύεται το μέλλον του.

Ευχαριστούμε όλους όσοι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν (Δήμαρχοι, Βουλευτές, Περιφερειάρχης κ.α.) και αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για την ακύρωση αυτής της άδικης απόφασης. Ένα είναι σίγουρο ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ανάλογα με τις αποφάσεις σας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι ιθύνοντες θα πράξουν το σωστό.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε συστράτευση ενάντια στην άδικη αυτή απόφαση…»

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα