Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένωση Τυφλών: «Η Ξάνθη ιδιαίτερα αφιλόξενη πόλη»

Κοινοποίηση

Ως μια ιδιαίτερα αφιλόξενη πόλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης χαρακτηρίζει την Ξάνθη η Ένωση Τυφλών Θράκης, με αφορμή την 15η Οκτωβρίου που καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια και Εθνική ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

«Δεν αποτελεί ημέρα εορτασμού αλλά ημέρα αφύπνισης  των αρχών και των πολιτών» διευκρινίζει η Ένωση Τυφλών Θράκης σε ανακοίνωσή της. 

«Το  λευκό μπαστούνι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τυφλού. Η χρήση του πρωτοξεκίνησε μετά τη λήξη του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική. Λειτουργεί ως στήριγμα, οδηγός, ανιχνευτής και δίνει στον τυφλό το αίσθημα της αυτονόμησης της ανεξαρτησίας και της μη εξάρτησης του από φυσικά πρόσωπα. Η χρήση του Λευκού Μπαστουνιού στην καθημερινή ζωή της πόλης από τυφλούς και μερικώς βλέποντες πολίτες σηματοδοτεί την πρόοδο και την εξέλιξη όλης της κοινωνίας» τονίζετια στην ίδια ανακοίνωση. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης   που υπάγεται στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και αποτελεί μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία θέλουμε να επισημάνουμε την έννοια και την προσφορά του λευκού μπαστουνιού. Ως εκ τούτου για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους. Η πόλη μας είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη για τα άτομα που θέλουν να κυκλοφορήσουν με το λευκού μπαστούνι διότι παντού υπάρχουν εμπόδια που καθιστούν αδύνατη τη χρήση του. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του όμως δεν είναι μόνο η ελευθέρωση των οδηγών όδευσης και των πεζοδρομίων. Είναι επιτακτική η ανάγκη της τοποθέτησης των ηχητικών σημάνσεων στα φανάρια  της πόλης μας». 

«Ελπίζουμε ότι η φετινή ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού θα είναι η τελευταία που ζητάμε τα αυτονόητα» καταλήγει ο Ένωση Τυφλών Θράκης. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα