Επάγγελμα διανομέας: Σαράντα νεκροί σε τέσσερα χρόνια


Είναι οι ήρωες της καθημερινότητάς μας. Διανομείς, ταχυμεταφορείς, κούριερ, με όποιο όνομα και αν του αποκαλέσεις είναι οι άνθρωποι που καθημερινά βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να μας εξυπηρετήσουν. Ο Νίκος Κτενάς, εργαζόμενος στο χώρο των ταχυμεταφορών, μίλησε στην ΕΡΤ για τις δυσκολίες του επαγγέλματός τους, καταγγέλλοντας εργοδοτικές αυθαιρεσίες και υπουργικές παραλείψεις.

Με αφορμή το θάνατο ενός αλλοδαπού διανομέα που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, ο Νίκος Κτενάς αποκάλυψε στην εκπομπή «Από τις Έξι» τι συμβαίνει όταν το δυσάρεστο συμβαίνει. Με καταγγελτικό τόνο τα όσα αποκάλυψε είναι αποκαρδιωτικά:

«Δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο περιστατικό εργατικού δυστυχήματος, δολοφονίες όπως τα λέμε εμείς, και μάλιστα εκ προμελέτης γιατί έχουν συγκεκριμένους υπεύθυνους. Παρόλο που έχουμε πάνω από 40 νεκρούς διανομείς εν ώρα εργασίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια -πολύ πιθανό να είναι και περισσότεροι- το μόνο που κάνουν οι εργοδότες σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή δυστυχήματος είναι να πηγαίνουν αμέσως στο σημείο που έχει γίνει το δυστύχημα και να μαζέψουν τα διακριτικά (κουτιά, τσαντάκια, διακριτικά του μαγαζιού) για να μη συνδεθεί με την επιχείρηση. Πέρα από τους νεκρούς, έχουμε και πολλούς συναδέλφους οι οποίοι τραυματίζονται πολύ σοβαρά και να μένουν πολύ καιρό εκτός εργασίας. Το φαινόμενο να δουλεύει ένας εργαζόμενος στον κλάδο μας δέκα και δώδεκα ώρες, επί έξι και εφτά ημέρες, ανασφάλιστος ή υποασφαλισμένος, με έναν μισθό 3 – 4 €/ώρα, χωρίς την πληρωμή των δώρων, των ενσήμων, αργίες κ.λπ.».

Το freelancing είναι ο νόμος των σκλάβων

Όπως δήλωσε ο κ. Κτενάς, που είναι μέλος του Συνδικάτου Τουριστικών, Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, «καταφέραμε κάποιοι συνάδελφοι να κερδίσουν δεδουλευμένα. Πάντα υπάρχουν απειλές. Όλα αυτά γίνονται με τις πλάτες της κυβέρνησης. Αυτή η ασυδοσία των εργοδοτών έρχεται και πατάει σε νόμους, όπως αυτός του κ. Χατζηδάκη, τον οποίο εμείς λέμε ως “νόμο των σκλάβων”. Μέχρι πριν από λίγο καιρό λέγαμε ότι σκοτωνόμαστε για 3 – 4 ευρώ την ώρα. Τώρα, με το freelancing, έχεις το φαινόμενο να σκοτώνεσαι χωρίς καν μισθό».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Θεσσαλονικιός διανομέας, το freelancing στις ταχυμεταφορές, δηλαδή η πληρωμή με την παραγγελία, έχει αυξήσει τις παραβάσεις τον τελευταίο καιρό γιατί τρέχουν να προλάβουν για να παραδώσουν όσο περισσότερες παραγγελίες για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί στο σπίτι τους. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους συναδέλφους αλλά με τον ίδιο τον θεσμό του freelancing, που ουσιαστικά φέρνει τους “ελεύθερους σκλάβους”, γιατί ουσιαστικό αυτό πρόκειται.

Αναφερόμενος στην εργασία υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ο κ. Κτενάς ζήτησε, τέλος, από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ένα αυστηρό πλαίσιο που να απαγορεύει τη διανομή κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال