Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Έπιασαν» λιμάνι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Θράκη

Κοινοποίηση


του Χρήστου Μαζανίτη

Κατέπλευσε το υπερσύγχρονο πλοίο μεταφοράς Αμερικανών Στρατιωτών και οχημάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Με το μελάνι στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) να είναι ακόμα νωπό, κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πρώτο πλοίο μεταφέροντας αμερικανικά στρατεύματα.

Πρόκειται για το USNS YUMA. Ένα υπερσύγχρονο νεότευκτο πλοίο, ηλικίας μόλις 5 ετών. Είναι ταχύπλοο πλοίο τύπου «catamaran», υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και 312 στρατιωτών & πολιτών. Έχει μήκος 103 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων.

Πρόκειται για την αρχή της μεγαλύτερης αμερικανικής απόβασης στρατευμάτων που θα έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό που της είχε προσδώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ως «η Σούδα του Βορρά».

Βάσει της υπογραφείσας συμφωνίας, στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» θα εδράζονται οι αμερικανικές δυνάμεις. Αναμένεται να φιλοξενηθούν πάνω από 300 Αμερικανοί Στρατιώτες για αρχή και όσο προχωρούν τα έργα υποδομών η δύναμη αυτή θα αυξάνεται.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένας Θεσσαλονίκης, στελέχη των 627th Transportation Detachment των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης και εκπρόσωπο από την 12η Μεραρχία για τον συντονισμό των ενεργειών εν όψει της μεγαλύτερης επιχείρησης μεταφοράς ελικοπτέρων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο rotation οχημάτων & στρατιωτικού υλικού, τον Νοέμβριο.  ​

enikos.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα