Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φωνάζει ο ψευδομουφτής Ξάνθης, για να τον ακούσει η… Άγκυρα

Κοινοποίηση

Οι τελευταίες προβοκατόρικες δηλώσεις του Αχμέτ Μέτε στο ANADOLU αποδίδονται στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εμφανιστεί στην Άγκυρα, που τον βιοπορίζει, «βασιλικότερος» του… Ερντογάν

Στην προσπάθειά του να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας στην Τουρκία, επιδιώκοντας ν’ αυξήσει τη δημοφιλία του στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τις τελευταίες προφανείς δηλώσεις του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και λειτουργώντας προβοκατόρικα, ο Μέτε επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα στην ευαίσθητη περιοχή εργαλειοποιώντας -κατά την προσφιλή του τακτική- την μειονότητα, με ψευδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Ο Μέτε όχι μόνο κατηγόρησε προκλητικά τις ελληνικές Αρχές για υποτιθέμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» -όπως την αποκάλεσε- μειονότητας της Θράκης, αλλά ζήτησε από την Άγκυρα να προχωρήσει σε «χρήση κρατικής ισχύος» κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο της … «ανταποδοτικότητας».

«Τελευταία κάστρα τα τζαμιά μας»

«Προφανώς η Ελλάδα που πήρε αυτά τα χώματα δίχως πόλεμο, τα βλέπει φτηνά. Έχοντας πίσω της την ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δίνει αξία στους ανθρώπους» δήλωσε ο Μέτε, ζητώντας από την Άγκυρα να «στριμώξει» την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να πιεστεί η Αθήνα. «Παναγιώτης Σαββίδης. Η Τουρκία βασιζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας, πρέπει να αφαιρέσει από τους εκεί χριστιανούς τα δικαιώματα που αφαιρέθηκαν από εμάς, να δώσει στους χριστιανούς τα δικαιώματα που δόθηκαν σε εμάς. Να γίνει δηλαδή χρήση της κρατικής ισχύος ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε εδώ.  Εμείς αντέχουμε όσο μπορούμε να αντέξουμε αλλά εμείς δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα κράτη. Όταν στη μέση του δρόμου έρχεται η αστυνομία και με σταματά εγώ δεν μπορώ να τα βάλω με την αστυνομία. Με τα κράτη ασχολούνται τα κράτη»Παναγιώτης Σαββίδης: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα τζαμιά που είναι τα τελευταία μας κάστρα, αλλά είναι σαφές το ως που φτάνει η δύναμη μας».

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης έκανε λόγια για περιορισμούς στα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες από τις ελληνικές Αρχές, κατηγορώντας πως ; «Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται από χριστιανικά μυαλά, με στόχο να αφήσουν την κοινότητά μας ακέφαλη, χωρίς βιβλία και χωρίς θρησκεία».

Αναφέροντας περιστατικά τα οποία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- οι ελληνικές Αρχές, βάζουν εμπόδια στη θρησκευτική ελευθερία και στην εκπαίδευση της μειονότητας, ο Μέτε τόνισε με νόημα πως: «Η βελτίωση σε κάποια από αυτά είναι δικό μας καθήκον και σε άλλα της μητέρας πατρίδας», όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Τουρκικά ΜΜΕ αναδημοσίευσαν τη συνέντευξη Μέτε, με προκλητικούς τίτλους που συνοδεύονταν από φωτογραφίες και σημαίες της λεγόμενης «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».

Περί … «αμοιβαιότητας»

Οι τελευταίες δηλώσεις του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε είναι χαρακτηριστικές και άκρως επικίνδυνες, αφού οι ψευδείς ισχυρισμοί του, διασπείρουν τον φανατισμό, διαταράσσουν την ηρεμία στο σύνοικο στοιχείο της Θράκης και στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.

«Μια και ο κ.Μέτε έκανε λόγο για «ανταποδοτικότητα» μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής στην Θράκη, ας δει τους αριθμούς και ας προβληματιστεί. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες» σχολίασε έμπειρος διπλωμάτης στο protothema.gr.

Για την εύνοια της Άγκυρας

Είναι γνωστό πως ο Αχμέτ Μέτε, με καταγωγή από το πομακοχώρι Ωραίο Ξάνθης, είναι συστηματικά διακινητής μίσους και ρατσιστικών σχολίων στην περιοχή, με στόχο να εξυπηρετήσει στο έπακρο τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια». Η υπόθεση αφορούσε ομιλία του, το Μάιο του 2016, σε ανοικτό συνέδριο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, στην Κομοτηνή, όπου παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του Κόμματος Μουσταφά Νταβούς, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Το 2014 στο χωριό Γλαύκη, είχε επιτεθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ, λόγω των γεγονότων στην Γάζα, λέγοντας : «Κατάρα στο Ισραήλ! Διότι αυτούς τους έκαναν σαπούνια οι Γερμανοί, αλλά ο Χίτλερ βγήκε σωστός που είπε ότι τώρα θα θυμώσετε μαζί μου, αλλά μία μέρα θα δικαιωθώ για τους Εβραίους». Οι αντισημτικές δηλώσεις του προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδας, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει συγνώμη και να καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση, εξαγοράσιμη.

Οι τελευταίες προβοκατόρικες δηλώσεις του Μέτε, αποδίδονται στην προσπάθειά του να προσθέσει επιχειρήματα στην φαρέτρα της Άγκυρας κατά της χώρας μας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών και μεθοδεύσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Θράκης. Εξάλλου ο ίδιος βιοπορίζεται από τα μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πρέπει ενίοτε να φαίνεται και να λειτουργεί «βασιλικότερος του … Ερντογάν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα