Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπλόκο στο «κατέβασμα» βιβλίων

Κοινοποίηση


Ποια γνωστά σάιτ κλείνουν

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) κινήθηκε κατά σελίδων που φιλοξενούσαν πειρατικό περιεχόμενο, όπως ενημέρωσε. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον περασμένο Μάιο, ο ΟΣΔΕΛ έχοντας εντοπίσει ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, υπέβαλε αίτημα προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης.

Ποια σάιτ κλείνουν

Με πρόσφατες αποφάσεις της η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του ΟΣΔΕΛ και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης στους παρακάτω ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο: libgen.rs, library.lol, gen.lib.rus.ec, libgen.st, libgen.lc, libgen.gs, 1lib.org, booksc.org, z-lib.org, bookos-z1.org, book4you.org, singlelogin.org, kupdf.net, trellas.info, gr1lib.org, it1lib.org, de1lib.org, bg1lib.org, ru1lib.org, tr1lib.org, cn1lib.org.

Για το libgen

Τo libgen είναι ένας πειρατικός ιστότοπος ο οποίος διαθέτει και διακινεί παράνομα εκατομμύρια εκπαιδευτικά κι επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Οι υπόλοιποι ιστότοποι, που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίοι εντοπίστηκαν πρόσφατα, διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία κάθε είδους, μεταξύ αυτών και πολλά βιβλία λογοτεχνίας.

Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν είχε διαταχθεί η διακοπή της πρόσβασης στον libgen, όμως πολύ σύντομα, κατά τη συνήθη πρακτική των διαχειριστών αυτού του είδους των ιστότοπων, επαναλειτούργησε σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Με τη νέα ρύθμιση όμως του άρθ. 48 του ν. 4821/2021 προβλέπεται όχι μόνο η διακοπή της πρόσβασης στη συγκεκριμένη διαδικτυακή διεύθυνση εντοπισμού ή πρωτοκόλλου (URL ή IP address) των ιστοσελίδων που διακινούν παράνομα περιεχόμενο, αλλά δίνεται και η δυνατότητα, εφόσον οι ιστοσελίδες αυτές αλλάξουν διαδικτυακή διεύθυνση, να υποβληθεί νέα αίτηση με συμπληρωματικά στοιχεία.

Γιατί καταφεύγουν σε τέτοια σάιτ τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Το γεγονός ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καταφεύγουν σε ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, παρά τη διανομή των δωρεάν συγγραμμάτων που εξασφαλίζει το κράτος, καταδεικνύει την ανάγκη της ακαδημαϊκής κοινότητας για πρόσβαση σε συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό.

Πλέον όμως είναι εύκολη η πρόσβαση των χρηστών στις νόμιμες πλατφόρμες των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μέσω των προγραμμάτων αδειοδότησης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, να παρέχουν κι αυτές νόμιμη πρόσβαση στους φοιτητές και στο διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό.

Ως εκ τούτου η καταφυγή σε παράνομο περιεχόμενο είναι αδικαιολόγητη και υπονομεύει το οικοσύστημα του βιβλίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, αλλά κι όλων των επαγγελματιών του βιβλίου. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα υπόλοιπα είδη βιβλίων που διακινούνται παράνομα στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσφέρονται νόμιμα σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή και μέσω του διαδικτύου.

Η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ, όπως σημειώνει ο Οργανισμός. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών τους οποίους εκπροσωπεί, σκοπεύει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα Anti-piracy και να υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα