Πάνω από 1.000.000 ανεμβολίαστοι σε Μακεδονία και Θράκη


Την ώρα που σταθεροποιείται η πανδημία, τρομάζουν οι αριθμοί των ανεμβολίαστων στη βόρεια Ελλάδα - Εύθραυστη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η πανδημία έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης για την επικράτεια, σε υψηλά ωστόσο επίπεδα για τη Βόρεια Ελλάδα και με οριακές αυξήσεις στην Αττική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εντοπίζουν τις παραπάνω τάσεις, το μέλλον κρίνεται ακόμα επισφαλές, κυρίως για το σύστημα υγείας. Η «δοκιμασία» που περνούν τα νοσοκομεία στα βόρεια σήμερα, αύριο ενδεχομένως να αφορά εκείνα άλλων περιοχών. Όπως καταγράφει η εμπειρία με τον κορωνοϊό, η «καρδιά» της COVID-19 χτύπησε πρώτα στον Βορρά και έπειτα στο λεκανοπέδιο και άλλα σημεία της χώρας.

Η απόφαση για αναστολή των περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές, ούτως ειπείν της μεταμεσονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας και μουσικής σε χώρους εστίασης, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία με ισορροπίες λεπτές. Η διασπορά, όπως αποτυπώνεται και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 2.331 κρούσματα κατόπιν 196.219 ελέγχων, παραμένει περιορισμένη, με μεμονωμένες περιοχές να παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Στα νοσοκομεία πάλι, η κατάσταση είναι εύθραυστη.


Ένα εκατομμύριο σχεδόν οι ανεμβολίαστοι σε Μακεδονία-Θράκη


Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ξανά σήμερα, φτάνοντας τους 347 από 334. Οι 21 νέοι θάνατοι έσπασαν το φράγμα των 15.000 (15.012) και οι 194 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο μαρτυρούν αύξηση κατά 32.88% σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία. Τα εξιτήρια ήταν 167. Η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά COVID -19 στην επικράτεια είναι 66,73% και στις απλές κλίνες 30,24%.

Όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, η εισαγωγή στις ΜΕΘ και η διασωλήνωση είναι αποκλειστικό σχεδόν «προνόμιο» των ανεμβολίαστων. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη χώρα, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Ανατρέχοντας στα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης για σήμερα, παρατηρείται ότι οι 443 σε σύνολο 552 στις απλές κλίνες και οι 112 στους 120 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Δηλωτικά της ανησυχητικής κατάστασης είναι τα στοιχεία που ανάρτησε χθες η 4η ΥΠΕ σχετικά με τους ανεμβολίαστους: αποτελούν το 96% των ασθενών στις ΜΕΘ -οι εισαγωγές στις οποίες είναι κατά 37% περισσότερες σε σύγκριση με τον Αύγουστο- και το 80% των νοσηλευόμενων ασθενών, ενώ αφορούν 151 θανάτους από 12 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

Η παραπάνω κίνηση αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης της ΥΠΕ σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού προς τους 944.000 πολίτες σε όλη την έκτασή της που τα έχουν αρνηθεί. Οι εμβολιασμοί εντούτοις δεν μένουν πίσω μόνο στο Βορρά. Χθες και ενώ συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν 19.278 μόλις νέοι εμβολιασμοί, με 5.585 μόλις πολίτες να ξεκινούν με την 1η δόση τη θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού.


Θεσσαλονίκη μια ανάσα από Αττική – Ανησυχία για Ξάνθη και Καρδίτσα


Το Rt ξεπέρασε τη μονάδα και έφτασε το 1,01 από το 0,95 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, οπότε καταγράφηκαν χαμηλές θετικότητες. Ειδικότερα, για το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου 2021 - 03 Οκτωβρίου 2021, τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πίνακα του ΕΟΔΥ είχαν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας (0,88%), Κιλκίς και Λάρισας (0,81%), Ξάνθης (0,75%) και Καρδίτσας (0,74%).

Δράμα, Κιλκίς και Ξάνθη είναι τρεις από τις τέσσερις ενότητες της 4ης ΥΠΕ όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 50% και στις οποίες εντοπίζονται πολλά κρούσματα: 63, 41 και 52 αντίστοιχα. Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται επιπλέον σε Λάρισα και Καρδίτσα, με 159 και 36 κρούσματα αντίστοιχα. Η αγωνία των ειδικών για περιοχές όπως η Καρδίτσα και η Ξάνθη εστιάζεται στη δυνατότητα των υγειονομικών σχηματισμών να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη πίεση. Ήδη ασθενείς με κορωνοϊό από την τελευταία διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα «σπάει το κοντέρ».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 409 νέα κρούσματα για τη Θεσσαλονίκη, μια ανάσα από τα 436 της Αττικής, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων της για τις τελευταίες επτά ημέρες εκτοξεύτηκε στα 301,86.

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال