Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινοποίηση

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ξεκινά σήμερα από την Άγκυρα, με την Τουρκία να συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο προηγούμενος γύρος των επαφών μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον περασμένο Μάρτιο, και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Οι προκλήσεις ωστόσο από πλευράς της Τουρκίας δεν σταματούν, και μεταφράζονται σε καθημερινές εναέριες παραβάσεις αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής πλευράς που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. 

“Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου” δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, τη Δευτέρα κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του. 

“Η Τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτονα Τουρκία. Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες.     Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατά την άποψή μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία” πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

“Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πάντοτε λέω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή είναι η άποψη της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας” ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα