Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Στον Βράχο του Ζαλόγγου οι Πομάκοι της Ξάνθης [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση


Επιμέλεια: Γιώργος Μαυρίδης
 

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης στον Ιερό βράχο του Ζαλόγγου, που διοργάνωσαν την Κυριακή η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΠΕ Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και η Δημοτική Κοινότητα Καμαρίνας-Κρυοπηγής-Ωρωπού, συμμετείχαν Πομάκοι από την Ξάνθη. 

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ν.Ξάνθης “παρόμοια περιστατικά με αυτά του Ζαλόγγου συνέβησαν και στα Πομακοχώρια της Ροδόπης. 

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Οθωμανοί προσπάθησαν με το ζόρι να πάρουν πολλές Πομάκες και να τις εκτουρκίσουν. Αυτές αρνούμενες τον εκτουρκισμό, ανέβηκαν σε ένα απότομο βράχο, έδεσαν τα μαλλιά τους πλεξούδες και η μια μετά την άλλη πεσαν στο γκρεμό. Παρόμοιες μαρτυρίες υπάρχουν σε πολλά πομακοχώρια της Θράκης. Οι πιο γνωστές βουνοκορφές όπου οι Πομακες θυσιάστηκαν είναι το 《Mómčket kámen 》η 《Πέτρα του κοριτσιού》 στο Δημάριο Ξάνθης, ο 《Μεγάλος βράχος》《Gulâm kámen》στην Γλαύκη Ξάνθης, ο 《Βράχος της νύφης 》《Nevâstata kámen》στο Σμόλιαν της Βουλγαρικής Ροδόπης και σε πολλές περιοχές ακόμα”. 

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Λαογραφικό Σύλλογο Θρακιωτών Νεροφράκτη Δράμας για την στήριξη τους στο χορευτικό. Την ορχήστρα που συνόδευσε τα τραγούδια, στο χορό έπαιξε γκάιντα ο Χάρης Βαγενάς, καβάλι ο Παναγιώτης Καλαβρινός,Θρακική λύρα ο Παναγιώτης Παντελίδης και νταούλι ο Βασίλης Αυγητίδης. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την χορωδία που αποτελούνταν από την Μαρία Αλεξίου, την Ελένη Σιμίκογλου και την Εμινέ Μπουρουτζή” προσθέτει ο Σύλλογος.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα