Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσοχή: Τηλεφωνικές απάτες στην Ξάνθη με «δόλωμα» την Amazon!

Κοινοποίηση


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Νέες απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών με στόχο την υφαρπαγή χρημάτων αλλά και προσωπικών δεδομένων, καταγράφονται στην Ξάνθη. 

Πολίτες δέχονται κλήσεις από τηλέφωνα του εξωτερικού, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, και λαμβάνουν ένα φωνητικό ηχογραφημένο μήνυμα που προσπαθεί να τους εξαπατήσει ώστε να παραχωρήσουν πολύτιμα προσωπικά στοιχεία και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών. 

Το μήνυμα αναφέρεται στην Amazon, λέγοντας πως η εν λόγω εταιρία κατάφερε να κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά εν μέσω πανδημίας, ενώ στη συνέχεια ενημερώνει τους πολίτες που έχουν λάβει την κλήση πως μπορούν και οι ίδιοι να κερδίσουν σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Ακολούθως, τους καλεί να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα «βγάλουν» άμεσα χρήματα. 

Πρόκειται για το γνωστό «φωνητικό ψάρεμα», μια μέθοδο που χρησιμοποιούν συχνά απατεώνες στην προσπάθεια τους να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Στη συνέχεια – με διάφορες μεθόδους – οι απατεώνες καταφέρνουν να αποσπάσουν στοιχεία όπως κωδικούς e-banking ή να πείσουν τους πολίτες να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό, το οποίο φυσικά χάνουν. 

Η Αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών σε τέτοιου είδους ύποπτα τηλεφωνήματα, ενώ κατά καιρούς έχουν εκδοθεί οδηγίες με χρήσιμες συμβουλές ζητώντας να μην παραχωρούνται στοιχεία όπως κωδικοί, ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου σε επιτήδειους μέσω τηλεφώνου. 

Δεν είναι λίγα άλλωστε τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν με θύματα πολίτες της Ξάνθης που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν καθώς εξαπατήθηκαν τηλεφωνικά από διάφορους επιτήδειους.  

Μεταξύ άλλων η ΕΛ.ΑΣ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνονται για τις τηλεφωνικές απάτες πως πρέπει «να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι». 

Παράλληλα, η Αστυνομία αναφέρει πως συνήθως οι «δράστες επικοινωνούν κυρίως τηλεφωνικά με τα θύματα και προσποιούμενοι είτε τους Διευθυντές Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είτε ότι έχουν «διασυνδέσεις», πείθουν αυτούς ότι μπορούν να προφυλάξουν τις καταθέσεις στην τράπεζα, από επικείμενο «κούρεμα». Προς τούτο, τους ζητούν να καταθέσουν τα χρήματά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό, προκειμένου εν συνεχεία να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς προστασία αυτών. Έκτοτε εξαφανίζονται». 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα