Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΥΠΕΞ για τις συχνές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη

Κοινοποίηση


Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν εμποδίζουν σε κανέναν να εισέλθει στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη έχει επιχειρήσει αναρίθμητες φορές στο παρελθόν η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «αδέλφια», «Τούρκους» που καταπιέζονται στην περιοχή. 

Μάλιστα αποτελεί κοινό μυστικό πως στην πολιτική της γείτονος χώρας εντάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη, οι οποίες «βαπτίζονται» ως ιδιωτικές και επιχειρούν να κινητοποιήσουν σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της Άγκυρας αλλά και να προπαγανδίσουν στην περιοχή. 

Οι εν λόγω επισκέψεις ωστόσο χρόνο με το χρόνο παρουσιάζονται αισθητά πιο άτονες, καθώς η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης φαίνεται πως γυρνά – πλέον – την πλάτη σε τέτοιου είδους φιέστες. 

Διπλωματικά η Ελλάδα δεν έχει προβάλλει, έως τώρα, καμία αντίδραση στις εν λόγω επισκέψεις και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του XanthiNea.gr, δεν προτίθεται να προβεί σε διαμαρτυρία προς την Άγκυρα για αντίστοιχα μελλοντικά ταξίδια αξιωματούχων. 

Πρόσφατα, βρέθηκε στη Θράκη η Υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων και Οικογενείας, κ. Ντεριγιά Γιανίκ, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του Σαδίκ, πραγματοποιώντας μια τέτοια ακριβώς «ιδιωτική» επίσκεψη. 

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ είχε ενημερωθεί για την εν λόγω επίσκεψη, ενώ ζητήθηκε μάλιστα και η συνδρομή στην παροχή εθιμοτυπικών διευκολύνσεων, οι οποίες είθισται να παρέχονται σε κρατικούς αξιωματούχους ακόμη και όταν επισκέπτονται την Ελλάδα ιδιωτικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα, επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια της σε κάθε αλλοδαπό, ο οποίος δεν είναι καταχωρημένος στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και πληροί τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες για την προσωρινή παραμονή στην χώρα. 

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, για τις επισκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη, εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν τίθεται θέμα κανενός είδους περιορισμός ή συγκεκριμένο όριο διελεύσεων. 

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ουδέποτε έχει τεθεί περιορισμός ως προς την πραγματοποίηση ιδιωτικών επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη ή οπουδήποτε αλλού στην Τουρκία. 

Η πολιτική της Ελλάδας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας ερείδεται στην πιστή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό ΥΠΕΞ προβάλλει θεσμικά στη διεθνή κοινότητα και τα αρμόδια fora την υποδειγματική μεταχείριση των μελών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη από τις Ελληνικές Αρχές, βάζοντας τέλος στις αιτιάσεις της Άγκυρας αλλά και στις κατηγορίες περί «καταπίεσης». 

Υπενθυμίζεται άλλωστε η το Ελληνικό ΥΠΕΞ διατηρεί ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως στην περιοχή υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, όπως ορίζει η Συνθήκη του 1923, κάτι που επανέλαβε έντονα και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα