Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αλέξανδρος Λεοντάκης μιλάει για τον «Άγγελο στα αστέρια»

Κοινοποίηση

Για την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Άγγελος στα αστέρια» από τις εκδόσεις Fylatos, μίλησε στο XanthiNea.gr o Αλέξανδρος Λεοντάκης, εξηγώντας το πως εμπνεύστηκε το νέο συγγραφικό του πόνημα, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. 

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον συγγραφέα

Πώς εμπνευστήκατε τον «Άγγελο στα αστέρια»; Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη συγγραφή του; 

Θυμάμαι να περπατάω στον δρόμο και απλά να μου έρχεται στο μυαλό ένας τίτλος. Ύστερα ξεκίνησα να πλάθω την ιστορία στην οποία θα ταίριαζε αυτός ο τίτλος. Ήταν ο Άγγελος στα Αστέρια και θα παρέμεινε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή.

Η απόφαση να γράψω ήταν σχεδόν ασυνείδητη. Είχα μια ιδέα για ένα βιβλίο και απλά ξεκίνησα να το γράφω. Δεν είχα αρχικά την σκέψη για το αν μπορώ ή όχι να το κάνω. Όταν τελικά ξεκίνησα να έχω αμφιβολίες, είχα ήδη μερικά κεφάλαια να μου υποδεικνύουν ότι το μπορώ να το κάνω.

Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ταξιδέψει και έχετε συναναστραφεί με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Πως θα αντιδρούσατε εάν έπρεπε να «συναναστραφείτε» με ήρωες όπως αυτούς που συναντά ο Άγγελος; 

Νομίζω πως ο Άγγελος είναι πιο θαρραλέος από εμένα. Αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη στωικότητα τις περιπέτειες που του συμβαίνουν. Εξωγήινοι και νοήμονες μηχανές σε μακρινούς κόσμους εν καιρώ πολέμου θα ήταν λίγο υπερβολικό για εμένα. Από εκεί και πέρα όμως, έγραψα όλους τους χαρακτήρες ως κανονικούς “ανθρώπους”. Γελούν, αστειεύονται αγαπούν και εκνευρίζονται όπως όλοι μας. Σε αυτό το επίπεδο θέλησα να δώσω μια συμπαντικότητα στην ανθρώπινη φύση. Ακόμα κι αν αυτή έρχεται σε διαφορετικό περιτύλιγμα.


Το «άγνωστο» σύμπαν αποτελούσε, αποτελεί και ενδεχομένως να αποτελεί την πηγή έμπνευσης ιστοριών αλλά και σεναρίων από τους ανθρώπους, που φαντάζονται διάφορα για το υπερπέραν. Πιστεύετε ότι οι κάτοικοι της Γης θα μπουν ποτέ σε περιπέτειες σαν αυτές του πρωταγωνιστή σας ή είναι κάτι αρκετά… μακρινό από το να ζήσουμε στα αλήθεια; 

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την εξίσωση του Ντρέικ; Με απλά λόγια, επιχειρεί να μετρήσει την πιθανότητα εξωγήινης νοήμονας ζωής που το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Σύμφωνα με αυτή την εξίσωση υπάρχουν χιλιάδες επί χιλιάδων πολιτισμών εκεί έξω που μπορεί μια μέρα να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή τεχνολογία δεν μας επιτρέπει ταξίδια τέτοιων αποστάσεων. Πολύς κόσμος δεν κατανοεί πραγματικά για τι αποστάσεις μιλάμε. Ακόμα και πολλές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας (βιβλία, ταινίες) τείνουν να αντιμετωπίζουν το ταξίδι σε έναν άλλο πλανήτη σαν να παίρνεις το λεωφορείο. Κάνεις λίγο παραπάνω, αλλά φτάνεις σχετικά γρήγορα. Αν συνάντησουμε άλλους εκεί έξω, μάλλον θα είναι στο απώτερο μέλλον.  Πιστεύω πάντως πως είναι λίγο εγωκεντρικό να θεωρούμε πως είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Ένα αχανές υπερπέραν με μία και μοναδική κουκίδα ζωής, την Γη. Ποιος ξέρει, ίσως εμείς είμαστε μια μέρα οι ανεπτυγμένοι εξωγήινοι που θα επισκεφτούν έναν άλλο κόσμο.


Πώς σας βρήκε η περίοδος της πανδημίας; Είναι μια «νεκρή» δημιουργικά εποχή θεωρείτε, ή για τους συγγραφής αποτελεί ένα ακόμη ερέθισμα; 

Η πανδημία με βρήκε στην Κύπρο όπου ζω και εργάζομαι. Πέρασα διαστήματα που δούλευα από το σπίτι και διαστήματα που δούλευα στο γραφείο, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης φυσικά. Βρίσκω ένα στοιχείο αναγκαστικότητας στο να πρέπει να εκμεταλλευτείς με το ζόρι την πανδημία και παράξεις έργο τώρα που θεωρητικά έχεις την ευκαιρία. Πολύς κόσμος που το προσπάθησε, δεν ανταπεξήλθε στον πήχη που έθεσε και μετά αισθανόταν ότι απογοήτευσε’ κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό. Κάποιες φορές χρειάζεται αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ως έχει και αν μην ασκούμε επιπρόσθετη πίεση. Ειδικά όταν έχουμε μια αλλαγή στην ζωή μας με την δυνατότητα αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα.

Σκέφτεστε κάποιο επόμενο συγγραφικό βήμα σας; Ετοιμάζετε νέο βιβλίο ή είναι κάτι που δεν υπάρχει προς το παρόν στα πλάνα σας;

Υπάρχουν μερικά βιβλία που έχω στα σκαριά. Μάλιστα κάποια έχουν σχεδόν τελειώσει. Τείνω να γράφω ένα μυθιστόρημα και να το αφήνω για λίγο ώστε να γράψω μια μικρότερη ιστορία πριν επιστρέψω σε αυτό. Το θέμα είναι πότε θα επιτρέψουν οι συγκυρίες να προχωρήσω στην έκδοση τους.  

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα