Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

«Μαύρος» Νοέμβρης για εστίαση και λιανεμπόριο στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη καλούνται να βάλουν πλέον οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, εάν θέλουν να επισκεφθούν ένα κατάστημα εστίασης ή να κάνουν μια βόλτα στην αγορά. 

Από το Σάββατο 06/11 έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα που ορίζουν πως οι ανεμβολίαστοι πελάτες σε λιανεμπόριο και εστίαση πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid) για να μπουν σε ένα κατάστημα, να πιούν ένα καφέ ή να απολαύσουν το γεύμα τους σε μια ταβέρνα. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο της περιοχής, με τους επαγγελματίες να μιλούν για το «τελειωτικό χτύπημα» στον κλάδο τους, εκτιμώντας πως τα έσοδά τους θα περιοριστούν δραματικά και θα επιμεριστούν το βάρος μίας ακόμη επίπτωσης της πανδημίας στην τσέπη τους. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αρκετοί έσπευσαν να ενημερώσουν μέσω των social media τους πελάτες τους για τη διαδικασία που θα ακολουθούν πλέον κατά την είσοδο στις επιχειρήσεις τους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μέτρα που δεν τους βρίσκουν σύμφωνους. 

Στην Ξάνθη άλλωστε υπάρχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ένα μόνο άτομο, το οποίο πλέον καλείται να γίνει κυριολεκτικά χίλια κομμάτια, ώστε να ελέγχει τους πελάτες, να εξυπηρετεί και παράλληλα να μεριμνά και εύρυθμη λειτουργία ενός καταστήματος. 

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων βρήκε την αγορά της Ξάνθης «μουδιασμένη». Αρκετοί καταναλωτές προσέρχονταν στα καταστήματα προσκομίζοντας πιστοποιητικά ή αρνητικά τεστ, ωστόσο δεν ήταν λίγοι και αυτοί που είτε δεν γνώριζαν τα νέα μέτρα, είτε είχαν σύγχυση επ’ αυτών είτε απλά προτιμούσαν να μην μπουν μέσα σε ένα κατάστημα αλλά να εξυπηρετηθούν στο πεζοδρόμιο. 

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι καταναλωτές που εκφράζουν αντιρρήσεις και στη διαδικασία του ελέγχου ταυτοπροσωπίας, και αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητά τους. 

Στην Ξάνθη τα περισσότερα φαρμακεία προσφέρουν τη δυνατότητα διενέργειας rapid test έναντι 8 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό έρχεται πλέον να προστεθεί στον προϋπολογισμό του πελάτη που θέλει να πιει έναν καφέ στις καφετέριες της πόλης, να φάει σε μια ταβέρνα ή να επισκεφθεί ένα κατάστημα για ψώνια. 

Οι επαγγελματίες μιλούν για «άδικα» μέτρα, ενώ κάνουν λόγο για ένα «άτυπο» lockdown που θα τους φέρει σε ιδιαίτερα δεινή οικονομική κατάσταση, ωθώντας αρκετούς στην αναστολή λειτουργίας. Μάλιστα ζητούν αντίμετρα από την Κυβέρνηση και ουσιαστική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα