Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Mobile friendly website ο πλήρης οδηγός κατασκευής για το 2021

Κοινοποίηση

Tα τελευταία χρόνια η Google έχει μετατοπίσει την προσοχή της στην αναζήτηση που γίνεται μέσα από mobile συσκευές, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αναζητήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο γίνονται πλέον από mobile συσκευές όπως smartphones, tablets,κλπ.

Γι αυτό όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα ,το 70 % του συνολικού διαδικτύου βρίσκεται σε διαδικασία mobile-first indexing.

Aυτό πρακτικά σημαίνει πως η Google εντάσσει στα αρχεία της την mobile έκδοση του ιστότοπου σας και όχι την web.

Tι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι εάν η ιστοσελίδα σας δεν είναι mobile friendly , η κατάταξη της στα αποτελέσματα της Google θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το εξής ερώτημα, πως θα κάνετε τον ιστότοπο σας να είναι mobile friendly τόσο για την Google όσο και για τους επισκέπτες σας;

Πάμε να δούμε μαζί πως.

Κατ ‘αρχήν τι είναι το mobile seo;

Mobile SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπου σας ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση τόσο για την Google όσο και για τους επισκέπτες σας που χρησιμοποιούν smartphones, tablets κλπ.

Αυτό σημαίνει πως μέσω του mobile seo μια ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει ένα εξαιρετικό user experience σε όλους τους χρήστες της, με μια ιστοσελίδα που θα έχει το σωστό μέγεθος, την σωστή ταχύτητα και άριστη λειτουργικότητα σε όλες τις mobile συσκευες.

Γιατί είναι αναγκαίο το mobile seo;

    • Γιατί πολύ μεγάλο μέρος των διαδικτυακών αναζητήσεων γίνεται μέσω κινητών συσκευών και όχι μέσω υπολογιστών.

    • Γιατί εάν ο ιστότοπος σας δεν είναι mobile friendly τότε οι επισκέπτες που προέρχονται από κινητά θα σας εγκαταλείψουν και έτσι θα χάσετε επισκεψιμότητα και υποψήφιους πελάτες.

    • Γιατί η Google επικεντρώνεται στην mobile έκδοση του ιστότοπου σας.

Σύνοψη:

Η Google λαμβάνει υπόψη για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας μόνο το πόσο ποιοτική και γρήγορη είναι η mobile έκδοση της. Όσο πιο καλά ανταποκρίνεται η ιστοσελίδα σας σε κινητά και tablets τόσο πιο καλή κατάταξη θα έχετε.

Με ποιες μεθόδους μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας mobile friendly;

1) Responsive design:

Responsive design σημαίνει ότι η συσκευή σας ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις συσκευές, δηλαδή η html σας είναι ίδια ενώ μεταβάλλεται μόνο η css. Να σημειώσουμε ότι η html δείχνει την δομή της ιστοσελίδα σας και η css την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας.

Πλεονεκτήματα responsive design:

    • Οικονομικό

    • Εύκολο στην εφαρμογή

    • Εύκολο στην διατήρηση

Μειονεκτήματα responsive design:

    • Χρονοβόρα διαδικασία μετατροπής ενός απλού ιστότοπου σε responsive design

    • Μεγαλύτερος χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας

2) Dynamic serving:

Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργούνται 2 version της ιστοσελίδας σας, μια web και μια mobile, και στον χρήστη εμφανίζεται η αντίστοιχη έκδοση ανάλογα με την συσκευή από την οποία κάνει αναζήτηση.

Παρακάτω σας δείχνουμε τον τρόπο που λειτουργεί ή μέθοδος αυτή:

3) Δημιουργία ενός ξεχωριστού website αποκλειστικά για mobile συσκευές:

Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται μια ιστοσελίδα η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε mobile συσκευές όπως smartphones,tablets, κλπ.

Αυτό σημαίνει πως κάποιος που πληκτρολογεί το domain name της ιστοσελίδας σας, από smartphone ,πχ www.example.com θα ανακατευθύνεται στo mobile website σας του οποίου το domain θα έχει την μορφή m.example.com.

Aυτή η μέθοδος όμως πρέπει να τονίσουμε πως έχει πολλά μειονεκτήματα όπως το υψηλό κόστος αλλά κυρίως τα προβλήματα στο SEO εξαιτίας του dublicate content του ιστότοπου σας.

Έχοντας δει την σημασία του mobile seo για τον ιστότοπο σας και το πόσο πολύ σημαντικό είναι η ιστοσελίδα σας να λειτουργεί άψογα σε mobile συσκευές πάμε να δούμε πώς μπορείτε να ελέγξετε την τωρινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστοσελίδα σας.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό με κυριότερο όλων το Google search console, στην κατηγορία Mobile Usability tab.

Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για το πώς βλέπει η Google την mobile έκδοση του ιστότοπου σας , ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε καθώς και προτάσεις για την επίλυση των τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζετε.

Πώς να ελέγξετε την ταχύτητα αλλά και την γενικότερη κατάσταση του ιστότοπου σας;

Υπάρχουν πολλά εργαλεία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε, να τσεκάρετε την γενικότερη κατάσταση της ιστοσελίδας σας κάνοντας ένα πλήρες technical audit του ιστότοπου σας και ενημερώνοντας σας για όλα τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ιστότοπος σας αλλά και για το γενικότερο performance που περιλαμβάνει και την ταχύτητα φόρτωσης.

Έχοντας δει κάποια κρίσιμα τεχνικά στοιχεία και την σημασία του mobile friendly website στην τελική κατάταξη του ιστότοπου σας στα αποτελέσματα της Google πάμε να δούμε πως μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας ποιο mobile friendly.

Βελτιστοποιήστε τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σας:

Είναι αλήθεια πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου περιμένουν μόνο 3-5 sec μέχρι να φορτώσει ένας ιστότοπος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ιστοσελίδες με υψηλό χρόνο φόρτωσης χάνουν μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας τους.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία:

    • Φροντίστε ο server σας να έχει μικρό χρόνο φόρτωσης .

    • Εάν θέλετε να προσθέσετε video ή animation στην ιστοσελίδα σας χρησιμοποιήστε HTML5 αντί για Adobe Flash.

    • Αποφύγετε την χρήση μεγάλου αριθμού plugin

    • Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες με μικρότερο μέγεθος αρχείου

    • Διαγράψτε περιττά κομμάτια από τον κώδικα της ιστοσελίδας σας.

    • Βεβαιωθείτε πως ο ιστότοπος σας έχει το ίδιο περιεχόμενο τόσο στην web όσο και στην mobile έκδοση.

Όπως είδαμε παραπάνω το performance της mobile έκδοσης του ιστότοπου σας είναι πολύ σημαντικό στην τελική κατάταξη στα αποτελέσματα της Google. Για να βεβαιωθείτε λοιπόν πως όλα είναι εντάξει θα πρέπει η ιστοσελίδα σας να δείχνει σωστά το ίδιο περιεχόμενο, κείμενα και εικόνες τόσο στην web όσο και στην mobile έκδοση.

Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πως ένα website για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φιλικό προς κινητές συσκευές τόσο από άποψη τεχνική όσο και από άποψη εμπειρίας χρήστη.

Γιατί στην τελική κατάταξη στα αποτελέσματα της Google δεν παίζει ρόλο μόνο η κατασκευή της ιστοσελίδας σας αλλά πολύ περισσότερο το κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι οι χρήστες από την εμπειρία πλοήγησης τους.

Πως μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία πλοήγησης;

Ακολουθώντας μερικά πολύ απλά βήματα:

    • Φροντίστε το μενού του ιστότοπου σας να είναι απλό και να μπορεί ο χρήστης πολύ εύκολα να βρει αυτά που ψάχνει.

    • Φροντίστε ο συνολικός σχεδιασμός του ιστότοπου σας να μην περιέχει πολλά γραφικά και κινούμενες εικόνες καθώς αυτό έχει αποδειχτεί πως δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα στους επισκέπτες σας.

    • Φροντίστε οι εικόνες και τα κείμενα του ιστότοπου σας να εμφανίζονται στο σωστό μέγεθος και ανάλυση.

    • Περιορίστε την χρήση pop up στοιχείων τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία πλοήγησης των επισκεπτών σας.

Ολοκληρώνοντας

Όπως βλέπουμε λοιπόν η κατασκευή της ιστοσελίδας σας είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση και για να γίνει σωστά χρειάζεστε την βοήθεια έμπειρων ειδικών, με άριστη τεχνογνωσία και ένα team seo experts που θα καλύψει κάθε σας ανάγκη προβολής και προώθησης.

Ελάτε μαζί μας επίσης για να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες πάνω στην Κατασκευή ιστοσελίδων & Κατασκευή eshop, Digital Marketing (SEO, SEM, Social Media Marketing, Inbound Marketing). Ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε με επαγγελματικό τρόπο τη νέα εποχή του Internet.

Στοιχεία επικοινωνίας

www.webone.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 41, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2310-254007

Email: info@webone.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα