Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Νέο ωράριο λειτουργίας για την αγορά της Ξάνθης

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 22/11, το νέο ωράριο λειτουργίας για την αγορά της Ξάνθης όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην...


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 22/11, το νέο ωράριο λειτουργίας για την αγορά της Ξάνθης όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικά με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ αλλά και την πρόταση του Εμπορικό Συλλόγου Ξάνθης, τα καταστήματα πλέον θα ανοίγουν στις 10 το πρωί, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, ο Εμπορικός της πόλης ενημερώνει και για το εορταστικό ωράριο που τίθεται σε ισχύ τον Δεκέμβριο στην Ξάνθη, αλλά και τα νέα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν επαγγελματίες και καταναλωτές. 

Τα κυριότερα μέτρα που θεσπίζονται με την Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

1.       Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ.  Στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

2.       Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

3.       Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).  Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test.  Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

4.       Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι  διαγνωστικοί  έλεγχοι  που  διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη.  Συστήνουμε και πάλι τα ίδια τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

5.       Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΕΣΕΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλάζει ριζικά την προηγούμενη απόφασή του για πλήρη περιορισμό της πώλησης καλλυντικών προιόντων επαγγελματικής χρήσης μόνο από κομμωτήρια και κουρεία, λόγω της πανδημίας.  Σύμφωνα με την νέα διάταξη, επιτρέπεται πλέον η πώληση και από τα καταστήματα λιανικής, εφόσον αφορά σε ένα ή δύο τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη. 

6.       Το νέο ωράριο με έναρξη λειτουργίας στις 10.00 και λήξη στις 21.00 αφορά στις εξής περιοχές:

-          Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

-          Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

-          Στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.  Εννοείται ότι, οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι μπορούν να καθορίσουν τα δικά τους ωράρια, εντός του παραπάνω πλαισίου ωραρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης προτείνει στα καταστήματα-μέλη του, προκειμένου να μην υπάρξει   μεγάλη απόκλιση στον ημερήσιο αριθμό ωρών εργασίας, λόγω της έναρξης λειτουργίας στις 10:00 το πρωί το εξής ωράριο:

  • ΔΕΥΤΕΡΑ  10:00-15:00  
  • ΤΡΙΤΗ  10:00-15:00 17:30-21:00
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00-15:00  
  • ΠΕΜΠΤΗ 10:00-15:00 17:30-21:00
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-15:00 17:30-21:00
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-15:00  

Το εορταστικό ωράριο που προτείνεται έχει ως εξής:


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.