Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ορθοπαιδική Χειρουργική

Κοινοποίηση

Ο κόσμος της ορθοπαιδικής χειρουργικής έχει γνωρίσει δραματικές προόδους τα τελευταία 30 χρόνια. Με την έλευση νέων υλικών, καθώς και της νέας τεχνολογίας, η ορθοπαιδική χειρουργική έχει αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιμετώπισης και αποκατάστασης διάφορων παθήσεων. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνηθούν αρκετές από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που πραγματικά σώζουν ζωές.

Ορθοπαιδικό χειρουργείο

Η ορθοπαιδική χειρουργική μπορεί να περιγραφεί ως οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος. Ένας ορθοπαιδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/  χειρούργος μπορεί να βρεθεί σε κάθε νοσοκομείο, σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου. Με μια τόσο σημαντική έμφαση σε αυτόν τον τομέα, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό και εξειδικευμένο πεδίο. 

Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση είναι η πρακτική της χειρουργικής επέμβασης με χρήση ενδοσκοπικού οργάνου. Αυτό το όργανο ήταν ένας τεχνολογικός θρίαμβος, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιήθηκε μόνο για χειρουργική επέμβαση γόνατος. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ανακάλυψαν περισσότερες χρήσεις αυτού του οργάνου. Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν πλέον να εξερευνήσουν και να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε άρθρωση ή τμήμα του ανθρώπινου σώματος χωρίς να πραγματοποιήσουν επεμβατική χειρουργική επέμβαση.

Αρθροπλαστική άρθρωσης και γόνατος

Με την έλευση του χειρουργικού εκσυγχρονισμού, η αρθροπλαστική έχει επίσης φτάσει σε ένα νέο επίπεδο βελτίωσης. Προηγουμένως, οι αρθρώσεις και τα γόνατα αντικαθιστούνταν με ρουλεμάν από μέταλλο και χάλυβα τα οποία δυσκόλευαν την κίνηση και ήταν επικίνδυνα για την υγεία του ασθενούς. Με τη νέα εισαγωγή του πολυαιθυλενίου, ενός τύπου πλαστικού, οι αρθρώσεις μπορούν να αντικατασταθούν και να ελίσσονται με ομαλές και φυσικές κινήσεις.

Ψηφιακή Απεικόνιση

Ο υπέρηχος επίσης έχει εισαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια και χρησιμοποιείται διαφορετικά. Στον τομέα της ορθοπαιδικής χειρουργικής, οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για την ανακάλυψη των βλαβών των αρθρώσεων και των περιοχών που χρήζουν αποκατάσταση. Οι υπέρηχοι είναι λιγότερο επεμβατικοί ή επικίνδυνοι από μια ακτινογραφία. Οι ψηφιακές ακτινογραφίες λαμβάνονται πλέον ως στιγμιότυπα με τη χρήση μηχανής υπερήχων, η οποία επέτρεψε τη μείωση των παθήσεων από τον κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Άλλες πρόοδοι στην ιατρική απεικόνιση οδήγησαν σε έναν πλήρη επανασχεδιασμό στη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας και της τομογραφίας CAT. Αρχικά ήταν δυνατή μόνο προβολή σε 1 ή 2 διαστάσεις, μια τρισδιάστατη διαδραστική εικόνα μπορεί τώρα να σαρωθεί και να αντιγραφεί. Αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη στον εντοπισμό ρήξεων συνδέσμων και μυϊκού ιστού καθώς και τραυματισμών και ατελειών του νωτιαίου μυελού. Αυτό είναι επίσης χρήσιμο στη διάγνωση εκφυλιστικών διαταραχών των μυών και των αρθρώσεων όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ορθοπαιδική χειρουργική οφείλονται στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις του αιώνα μας. Νέα υλικά και απεικόνιση έχουν ενσωματωθεί για χρήση στο ανθρώπινο σώμα. Αυτές οι εξελίξεις είναι μόνο μια γεύση του τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον. Με τις εξελίξεις που έρχονται, οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί στοχεύουν να διαγνώσουν καλύτερα έναν ασθενή και ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορέσουν να επιδιορθώσουν το ανθρώπινο σώμα με τον λιγότερο επεμβατικό δυνατό τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα