Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Πρωταγωνίστρια» η Ξάνθη στη νέα σειρά του Μανουσάκη

Κοινοποίηση

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα σχόλια του τηλεοπτικού κοινού για τη νέα σειρά του Μανούσου Μανουσάκη, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» που προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ και τμήματα της οποίας γυρίστηκαν στην Ξάνθη. 

Το τηλεοπτικό συνεργείο του καταξιωμένου σκηνοθέτη βρέθηκε το καλοκαίρι στην Ξάνθη όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα, ενώ στα επεισόδια που προβλήθηκαν ήδη, αρκετοί ξανθιώτες που συμμετείχαν τότε ως βοηθητικοί ηθοποιοί αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σε διάφορα πλάνα. 

Λίγα λόγια για τη σειρά

Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», μεταφέρει στη μικρή οθόνη ο Μανούσος Μανουσάκης μέσα από τη νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, με εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία αριστουργήματα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων που θα «ζωντανέψουν» στην οθόνη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης να νιώσουν τη μαγεία της και τη δύναμη της λογοτεχνίας μας. Τα άλλα δύο διηγήματα είναι το «Βαρδιάνος στα σπόρκα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ολοκλήρωσε την τηλεοπτική πορεία του, και οι «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αμέσως μετά το «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου».

Τα γυρίσματα της σειράς «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, καθώς και, εκτός Αθήνας, στην Ξάνθη και στον Παλαιό Παντελεήμονα.  

Η ιστορία

Η βαθιά αγάπη της μητέρας για τον ξενιτεμένο της γιο, Γιωργή, και η οδύνη και η απελπισία της για την ανεξήγητη δολοφονία του άλλου της γιου, του Χρηστάκη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η επιστροφή του ξενιτεμένου γλυκαίνει κάπως τον πόνο της, αλλά δεν γιατρεύει τον καημό της. Εξορκίζει, λοιπόν, τον Γιωργή και τον άλλο γιο της, τον Μιχαήλο, να ψάξουν να βρουν τον φονιά του αδελφού τους και να μην τον αφήσουν ανεκδίκητο.

Φυσικά, αγνοεί ποιος είναι ο φονιάς του γιου της και τον αναζητεί εναγωνίως, τη στιγμή που ο προστατευόμενός της Τούρκος, ο Κιαμήλης, τον οποίο είχε γιατροπορέψει σαν δικό της παιδί, ύστερα από μια δραματική περιπέτεια, επίσης δεν γνωρίζει ότι είναι αυτός που -άθελά του- έχει σκοτώσει τον γιο της ευεργέτιδάς του. Μια συγκλονιστική αποκάλυψη, η οποία όταν έρχεται στο φως, έχει τραγικές συνέπειες. Ο Κιαμήλης χάνει τα λογικά του και παρακαλεί τον Γιωργή να μην το πει στη μητέρα του. Για να εξιλεωθεί, τρελός πια, αφοσιώνεται στη δούλεψη της μάνας, η οποία δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα.

Το διήγημα, με αριστοτεχνικό τρόπο, κινείται παράλληλα στο παρόν και στο παρελθόν και περιγράφει με ενάργεια την κοινωνία της εποχής, αναλύοντας με διορατικότητα τους ανθρώπινους χαρακτήρες, με κορυφαίο τραγικό πρόσωπο τη μάνα, που μοιάζει με ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας.

Τη σεναριακή διασκευή του διηγήματος υπογράφουν ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη.

Τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, της τραγικής μάνας, ερμηνεύει η Τατιάνα Παπαμόσχου. Ο Νικόλας Παπαγιάννης υποδύεται τον Κιαμήλ, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος τον έναν γιο, Μιχαήλο, και ο Σόλων Τσούνης τον ξενιτεμένο γιο, Γιωργή. Η Ντίνα Μιχαηλίδου αναλαμβάνει τον ρόλο της Βαλινδέ, μητέρας του Κιαμήλ, ο Μιχάλης Αρτεμισιάδης του ταχυδρόμου Χαραλαμπή, και ο Γιάννης Αρτεμισιάδης στον ρόλο του Χρηστάκη, του δολοφονημένου γιού.

Ακόμη, στη σειρά εμφανίζονται οι Μανταλένα Παπαδάτου (Ντεμέτ, αδερφή του Κιαμήλ), Έλενα Πιερίδου (Ναζιλέ, αρραβωνιαστικιά του Κιαμήλ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Αχμέτ Εφέντης, ανακριτής, αδερφός του Κιαμήλ), Γιάννης Αρτεμισιάδης (Χρηστάκης, ο δολοφονημένος γιος), Κώστας Φλωκατούλας (δάσκαλος Δερβίσηδων/Σεΐχης), Γιώργος Καφετζόπουλος (Ομάρ, αδερφός της Ναζιλέ) κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Διασκευή διηγήματος-σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Casting director: Χρύσα Ψωμαδέλλη

Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Κατσέλης

Σύνθεση – Μουσική Επένδυση & Μουσική Τίτλων : Χρήστος Παπαδόπουλος

Ερμηνεύτρια : Ελένη Βιτάλη

Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος

Το τραγούδι των τίτλων κυκλοφορεί από την MINOS EMI.

Παραγωγή: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.

Παίζουν: Τατιάνα Παπαμόσχου (μητέρα), Νικόλας Παπαγιάννης (Κιαμήλ), Ευθύμης Γεωργόπουλος (Μιχαήλος), Σόλων Τσούνης (Γιωργής), Ντίνα Μιχαηλίδου (Βαλινδέ), Μιχάλης Αρτεμισιάδης (Χαραλαμπής), Μανταλένα Παπαδάτου (Ντεμέτ), Έλενα Πιερίδου (Ναζιλέ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Αχμέτ Εφέντης), Γιάννης Αρτεμισιάδης (Χρηστάκης), Κώστας Φλωκατούλας (δάσκαλος Δερβίσηδων/Σεΐχης), Γιώργος Καφετζόπουλος (Ομάρ), Δημοσθένης Ελευθεριάδης (Σουλτάνης, πατέρας της Ναζιλέ), Γιώργος Ζέρβας (Λούι, υπηρέτης), Δήμητρης Κατσιμάνης (Σαράφης), Θοδωρής Ρωμανίδης (Καϊμακάμης) κ.ά.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα