«Στιγμές επικαιρότητας», σκίτσα-γελοιογραφίες για την περίοδο 2019-2021


“Ξαφνικά, πριν από λίγα χρόνια, εμφανίστηκε ένας καλλιτέχνης ο οποίος κάθε τόσο ανέβαζε σκίτσα του στο δια­δίκτυο, προκάλεσε την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας, αφού σχολίαζε κάποιο γεγονός άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με θλίψη, άλλοτε με θυμό, αλλά πάντοτε με θαυμαστή ακρίβεια. Χωρίς βιασύνη να τοποθετηθεί, με μια μικρή χρονική απόσταση από το γεγονός που ήθελε να σχολιάσει, με καθαρή θέα και ολοφάνερη την καλλιέργειά του, με νατουραλιστικά σκίτσα τα οποία συνόδευε σχεδόν πάντοτε με καταπληκτικό κείμενο. Εμφανίστηκε ο Χρήστος Παπανίκος, και έκανε κάτι σπάνιο, μας έκανε να αντιληφθούμε ότι έλειπε η δική του ματιά, και μάλιστα σε ένα πεδίο που νομίζαμε ότι είναι πλήρες”.

Από τον πρόλογο του Μάκη Προβατά

Για τον συγγραφέα: 

Ο Χρήστος Παπανίκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου ζει και εργάζεται. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα το 1991, στην τοπική σατιρική εφημερίδα Αραμπάς του Αγρινίου, που αφορούσαν εικονογραφήσεις σε ευθυμογραφήματα, άρθρα, παραμύθια, ποιήματα καθώς επίσης κόμικ και γελοιογραφίες. Συνεργάστηκε με το πολιτικό περιοδικό Αντί από το 1993 μέχρι το τέλος της έκδοσης του και το 2004 με το ένθετο περιοδικό Γεωτρόπιο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογράφων Αθηναϊκού Τύπου το 1997 και στο Αγρίνιο του 2009. 

Εικονογράφησε βιβλία του υπουργείου Παιδείας, και για εκδοτικούς οίκους, βιβλία εκπαιδευτικά, πολιτικής ανάλυσης και εγχειρίδια. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Αγρινίου. 

Εικονογράφησε έντυπα και εμβλήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναιτωλικού και παραμύθια Αγρινιώτικων Εκδόσεων. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال