Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η φιγούρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε γλυπτό σκιάς στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Το γλυπτό είναι φιλοτεχνημένο από μία μπάλα μπάσκετ, φύλλα PVC, ξύλο MDF, σύρμα και σιλικόνη

Το μοναδικό «Σπίτι της Σκιάς» στην πόλη της Ξάνθης, ένα διαφορετικό μουσείο με έργα που «παίζουν» με το μυαλό, το επισκεφθήκαμε, το γνωρίσαμε, εντυπωσιαστήκαμε και το παρουσιάσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στο Travel.gr.

Για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, το «Σπίτι της Σκιάς» δεν σχετίζεται βέβαια με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πρότυπο χώρο τέχνης, όπου «εκτίθενται» σκιές από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης είναι κορυφαίος της λεγόμενης «τέχνης της σκιάς» (shadow art) στην Ελλάδα, η οποία αφορά την κατασκευή περίπλοκων έργων από σκληρά υλικά, που –με τον κατάλληλο φωτισμό– εμφανίζουν σε επιφάνειες τις σκιές προσώπων, κτηρίων, ακόμα και ιδεών. Με την πρώτη ματιά, τα έργα του Βαΐτση μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση. Βλέποντας όμως τη σκιά στον τοίχο, στη συνέχεια, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον κ.ά.

O Γιάννης έγινε σκιά

Ξαναβρεθήκαμε στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου βρίσκεται το «Σπίτι της Σκιάς», για να θαυμάσουμε στο εργαστήρι του Τριαντάφυλλου Βαΐτση το νέο του έργο, που είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος διαπρέπει στα γήπεδα του NBA, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους.

Πρόκειται για τη μορφή-σκιά του κορυφαίου μπασκετμπολίστα και πρωταθλητή Αμερικής με τους Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 27α γενέθλιά του. Το έργο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με το ύψος της σκιάς να αγγίζει τα 3,30 μέτρα. «Τον περσινό Νοέμβριο, σκεφτόμουν πως είχα αρκετό καιρό να φτιάξω ένα γλυπτό, η σκιά του οποίου να παρουσιάζει ένα γνωστό πρόσωπο. Προβληματιζόμουν αν θα έπρεπε να κάνω κάποιον άνθρωπο από το παρελθόν ή κάποιον σύγχρονο Έλληνα ή ξένο; Άντρα ή γυναίκα;», λέει ο δημιουργός, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να φιλοτεχνήσει τη μορφή του κορυφαίου Έλληνα διεθνή. «Μετά από αρκετή σκέψη, κατέληξα στο να κάνω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Greek Freak, όπως τον αποκαλούν. Οι λόγοι γι’ αυτή την απόφαση πολλοί: η ιστορία της οικογένειας του Γιάννη, η πορεία του, ο χαρακτήρας του, τα κατορθώματά του και γενικά επειδή μου αρέσουν οι «Σύγχρονοι Σούπερ Ήρωες», όπως είναι και ο Αντετοκούνμπο».

Το γλυπτό είναι φιλοτεχνημένο από μία μπάλα μπάσκετ, φύλλα PVC, ξύλο MDF, σύρμα και σιλικόνη. Όσον αφορά τα χρώματα, ο δημιουργός χρησιμοποίησε γαλάζιο –γιατί κάπου διάβασε πως είναι το αγαπημένο του χρώμα του Γιάννη– κόκκινο, μαύρο και λίγο γκρι. Απαιτήθηκαν 22 μέρες εργασίας και σίγουρα το αποτέλεσμα δεν περνάει απαρατήρητο.

«Αυτό που προσπάθησα ν’ αποτυπώσω στο έργο μου, είναι το πάθος του Γιάννη», λέει ο καλλιτέχνης που δηλώνει θαυμαστής του Greek Freak. «Σαν παιδί, αγάπησα το μπάσκετ από το Ευρωμπάσκετ του ’87, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, κι άρχισα να παρακολουθώ. Η αλήθεια είναι πως τώρα πια δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα, καθώς έχω αφιερωθεί στην τέχνη. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώ χρόνια τον Γιάννη στο Instagram, όπως και τους Μιλγουόκι Μπακς και δεν χάνω τις απίστευτες στιγμές που σαν κόμιξ, σαν κινούμενο σχέδιο, ξεκολλάει από το παρκέ και ίπταται μέχρι να βάλει τη μπάλα στο καλάθι», τονίζει.

Δώρο για τα γενέθλια του

Το νέο έργο δεν εκτίθεται στο «Σπίτι της Σκιάς», αφού επιθυμία του κ. Βαΐτση είναι να το δωρίσει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τα φετινά του γενέθλια. Αναζητά μάλιστα τρόπο επικοινωνίας με τον κορυφαίο μας διεθνή, προκειμένου να του παραδώσει το εντυπωσιακό δημιούργημά του. «Θέλω να του το χαρίσω μέσα από την καρδιά μου. Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, λοιπόν: «Γιάννη, σου εύχομαι Χρόνια Πολλά. Συνέχιζε να μας κάνεις να γουρλώνουμε τα μάτια μας με τα κατορθώματά σου μέσα στα γήπεδα και να μας συγκινείς έξω από αυτά», λέει ο κ. Βαΐτση.

Η προσωπογραφία-σκιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο έρχεται έτσι να προστεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχα έργα, που κοσμούν τους χώρους του μουσείου. Ωστόσο, ο πολυτάλαντος δημιουργός δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες, αλλά φτιάχνει και ολόκληρες παραστάσεις. Πολλές από αυτές, μάλιστα, υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί, ξυπνώντας του ποικίλα συναισθήματα. Τα έργα εκτίθενται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, διαρθρωμένες κατάλληλα στους εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους του μουσείου.

Το «Σπίτι της Σκιάς» βρίσκεται στην καρδιά της γραφικής παλιάς πόλης (Ορφέως 33) και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους επισκέπτονται την Ξάνθη.

Πληροφορίες:

• www.vaitsis.com

• Tηλ : 6977612726

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα