Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δουλειά και προσωπική ζωή: Όσα πρέπει να αποφύγετε ψάχνοντας για ισορροπίες

Κοινοποίηση

Η δουλειά αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής όλων μας. Σε αυτήν αφιερώνουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, αν δεν καταφέρνετε να βρείτε ισορροπίες μεταξύ της δουλειάς και της ζωής σας, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πολλά προβλήματα. Με πρώτο και κύριο το να καταλήξετε να πάθετε burnout. 

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να βρείτε τη χρυσή τομή, έχουμε μαζέψει μερικά πράγματα που θα ήταν καλό να αποφύγετε. 

1. Αποφύγετε το να μην μιλάτε 

Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε, προσπαθώντας να βρείτε τις ισορροπίες στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή, είναι το να μην μιλάτε. Δηλαδή, το να μην εκφράζετε στους συναδέλφους και στο αφεντικό σας τις σκέψεις σας. Πρέπει εσείς να θέσετε ποια είναι τα δικά σας όρια, αλλιώς θα το κάνει κάποιος άλλος για εσάς. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες δεν μπορείτε να ασχολείστε με τη δουλειά.

2. Αποφύγετε το να μην δημιουργείτε τις δικές σας ισορροπίες

Πολύ σημαντικό σημείο είναι αυτό. Πρέπει να αποφύγετε το να μην δημιουργείτε τις ισορροπίες που εξυπηρετούν εσάς. Δεν έχουν όλοι τους ίδιους ρυθμούς και δεν χρειάζονται όλοι τις ίδιες ώρες για να ηρεμήσουν. Ούτε και τα ίδια πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί για εσάς να είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε λίγο περισσότερο χρόνο για να βλέπετε την οικογένεια και τους φίλους σας.

3. Αποφύγετε το να μην προγραμματίζετε χρόνο για τον εαυτό σας

Η αλήθεια είναι η εξής: Αν δεν προγραμματίσετε χρόνο για τον εαυτό σας, δεν πρόκειται και να σας αφιερώσετε χρόνο. Οπότε, προμηθευτείτε το σημειωματάριο ή το ημερολόγιο που σας εξυπηρετεί και αρχίστε να σημειώνετε αναλυτικά το πρόγραμμά σας. Βρείτε στο ημερολόγιο εκείνες τις ημέρες και τις ώρες μέσα στην εβδομάδα κατά τις οποίες έχετε ένα κενό και προγραμματίστε σε αυτές όσα θα θέλατε να κάνετε. Προσποιηθείτε πως είναι και αυτά «δουλειές» οι οποίες πρέπει να γίνουν ακριβώς αυτές τις ημέρες και ώρες. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να τις αμελήσετε.  

4. Αποφύγετε το να θέλετε να είστε τέλειοι

Τέλος, κάτι πιο σφαιρικό. Πρέπει να αποφύγετε το να προσπαθείτε να είστε τέλειοι στη δουλειά. Κανείς δεν είναι τέλειος. Μπορεί να μην προλάβετε ένα deadline, μπορεί να κάνετε λάθη ή μπορεί ακόμη και να χρειάζεστε ένα διάλειμμα! Ναι, η δουλειά είναι σημαντική. Αλλά το ίδιο ακριβώς είστε και εσείς! Όπως και οι αγαπημένοι σας άνθρωποι στους οποίους πρέπει να αφιερώνετε χρόνο, όπως και να έχει. 

Πάνω από όλα, πρέπει να βρείτε μια ισορροπία που να εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες. Και θα δείτε πως αυτό θα σας βοηθήσει στο να κάνετε και καλύτερα τη δουλειά σας!

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα