Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμπορικός Ξάνθης: «Χειρότερα και από lockdown τα νέα μέτρα»

Κοινοποίηση

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, συνυπογράφει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης μαζί με άλλους 17 συλλόγους απ’ όλη την χώρα. 

Η επιστολή έχει θέμα τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά και όπως επισημαίνεται πρόκειται για περιορισμούς που έχουν συρρικνώσει τον τζίρο των καταστημάτων, ενώ όπως τονίζουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι η κίνηση στην καταστήματα είναι μικρότερη και από την περίοδο των lockdowns. 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Με την παρούσα κοινή μας επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι μετά και την Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69136, ΦΕΚ 5138Β ΄που ισχύει από 6-11-2021 και τα μέτρα που περιλαμβάνει, η επικρατούσα κατάσταση στις τοπικές μας αγορές μόνο ως τραγική μπορεί να περιγραφεί. 

Και αυτό γιατί η επισκεψιμότητα στις αγορές μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο – για τζίρους και έσοδα ούτε λόγος – κι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι περπατούν πολύ λιγότεροι πολίτες από ότι συνέβαινε στα τυπικά lockdowns. 

Συνέπεια όλης αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία των συναδέλφων μας, που έχουν εφοδιάσει με εμπορεύματα τις επιχειρήσεις τους εν όψει της εορταστικής περιόδου. 

Σε όλους μας κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πως θα ανταποκριθούμε στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις χωρίς ρευστότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε επιταγές, ενοίκια, προσωπικό, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. 

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ΚΥΑ 72486 που ισχύει από 22-11-2021 και προβλέπει έναρξη λειτουργίας και των τοπικών μας αγορών μετά τις 10 το πρωί, μέτρο που παρατάθηκε ως τις 20-12-2021. Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε ότι στις πόλεις μας δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, ούτε και με τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου με αυτά μετακινούνται πλέον ελάχιστοι και οι οποίες θα επέβαλλαν αυτό το μέτρο, όπως μπορεί κάποιος να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την εφαρμογή του στα τρία πολύ μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη). 

Επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοπικές μας αγορές δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους των πόλεων μας αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών – κωμοπόλεις και χωριά – οι οποίοι συνήθως προγραμματίζουν να επισκέπτονται τις αγορές τις πρωινές ώρες και να κάνουν τις συναλλαγές τους . Επίσης να αναφέρουμε ότι το μέτρο αυτό ενισχύει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας ,καθώς τα πολυκαταστήματα τροφίμων που δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, εξακολουθούν να ανοίγουν πιο νωρίς από την αγορά, δημιουργώντας για άλλη μια φορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Οι επιχειρήσεις των τοπικών μας αγορών έχουν συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας για είκοσι και πλέον μήνες έχοντας υποστεί μεγάλες συνέπειες. 

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που τείνει δυστυχώς να εξελιχθεί και σε οικονομική, οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους. Σας ζητάμε να εξαιρεθούν οι πόλεις μας από την εφαρμογή του μέτρου έναρξης λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί και αυτό να γίνει άμεσα και εν όψει της εορταστικής περιόδου όπου οι συνάδελφοι έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της αγοραστικής κίνησης ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας». 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα