Κορυφώνεται η πίεση στα νοσοκομεία - «Αγγίζει» το 98% η κάλυψη στις ΜΕΘ


Η εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα δείχνει να περιορίζεται και η πανδημία να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης. Τα σημερινά στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν τη μείωση της διασποράς συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα αστικά λύματα και των 13 περιοχών που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) παρατηρήθηκαν πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2021.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι έντονη, αποτέλεσμα ωστόσο της μεγάλης διασποράς που καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν. Το περασμένο 24ωρο άλλοι 405 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν στο νοσοκομεία ενώ τα εξιτήρια ήταν μόλις 276. Η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid ανέρχεται σε 97,70%,

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνεχίζουν να ακροβατούν πάνω και κάτω από το φράγμα των 700 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, μια ρουτίνα στον σκληρό επιδημικό δείκτη που ξεκίνησε με το άλμα της 1ης Δεκεμβρίου στους 690 από 664 και το πέρασμα στους 704 την επομένη, και έπειτα κατά σειρά 694, 697, 715, 714, πέφτοντας σήμερα στους 697.

Οι απώλειες ασθενών με κορωνοϊό που ξεπέρασαν τις 600 σε επτά μόλις ημέρες, παραμένουν το μελανότερο σημείο και σε αυτή την επιδημική φάση. Οι θάνατοι για τον τρέχοντα μήνα έφτασαν τους 643 μετά τους 99 σημερινούς.


Κατεβαίνει στα νότια η πανδημία


Αποκαλυπτικά της επιβάρυνσης των νοσοκομείων από τον συνδυασμό ψυχρότερου καιρού και απουσία εμβολιασμού είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο καταγράφηκε 37% αύξηση στις ΜΕΘ συγκριτικά με τον Οκτώβριο και 75% από τον Σεπτέμβριο, στις οποίες η πλειονότητα των νοσηλευομένων (89%) ήταν ανεμβολίαστοι. Οι 497 ασθενείς με COVID-19 που κατέληξαν σε κάποιο από τα νοσοκομεία της ΥΠΕ αποτέλεσαν το 22% των 2.219 θανάτων του περασμένου μήνα.

Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα 1.306 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και 210 σε ΜΕΘ, στις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της οποίας εντοπίζει ο ΕΟΔΥ 2.263 νέα κρούσματα, το 32% από το σύνολο των 7.009. Από πολύ κοντά ακολουθεί η Αττική, με τα 2.156 κρούσματα στις οκτώ ΠΕ της να αποτελούν το 30% της ιικής διασποράς, στοιχείο που μαρτυρά την «κάθοδο» της πανδημίας προς το νοτιότερο τμήμα της χώρας. Ενδεικτικό είναι και το επιδημιολογικό βάρος στην ΠΕ Ηρακλείου σήμερα (213).

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και πρωτίστως ο εμβολιασμός, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η σταθεροποίηση της πανδημίας όπως καταγράφεται σήμερα και να αποτραπεί ένας απευκταίος εκτροχιασμός τις επόμενες ημέρες, οπότε αυξάνεται η κινητικότητα και πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στις ηλικίες 60 ετών και άνω φαίνεται πως συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας οδηγήσει σε μία εβδομάδα 67.000 πολίτες της ηλικιακής ομάδας στα εμβολιαστικά κέντρα για την αναμνηστική τους δόση με 11.000 ακόμα να προγραμματίζουν την έναρξη του εμβολιασμού τους με την πρώτη δόση μέσα στο περασμένο 24ωρο.

Η αποτίμηση της χθεσινής ημέρας, 6 Νοεμβρίου, για την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» εμπνέει αισιοδοξία, με τους συνολικούς εμβολιασμούς κατά της COVID-19 να φτάνουν τους 120.017, 16.938 για πρώτη δόση, 16.850 για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος και 88.038 για την αναμνηστική δόση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال