Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Νέα αυστηρότερα μέτρα – Τι ισχύει από την Πέμπτη στην χώρα

Κοινοποίηση

Τα νέα μέτρα τα οποία θα έχουν ισχύ από τις έξι το πρωί της Πέμπτης (30/12/2021) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Τα μέτρα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, έχουν τροποποιήσεις στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης.

Τα μέτρα «κλείδωσαν» σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια από την επιτροπή των ειδικών. Και όλα αυτά στην σκιά των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων και με την μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί. 

«Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς με την ΔΕΛΤΑ. Η Όμικρον είναι κυρίαρχη και από τα χθεσινά και τα σημερινά κρούσματα. Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από την Δέλτα και πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ. Είμαστε σε επαφή με δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες», είπε ο υπουργός Υγείας. 

«Η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί τους καλύπτει από την Όμικρον και να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν καλύπτεται η Όμικρον από τα εμβόλια», τόνισε ακόμα.

Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή έχουμε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και με την αναμνηστική δόση γι’ αυτό δεν έχουμε πολλές νοσηλείες. Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα επανεξεταστεί, είπε ο κ. Πλεύρης αλλά και ο χρόνος κατά τον οποίο θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό δείχνει τον δρόμο να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12/2021.

Όσον αφορά στην εστίαση και την διασκέδαση:

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι σε τραπέζια 6 ατόμων χωρίς ορθίους και απαγόρευση μουσικής. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατ’ εξαίρεσιν το ωράριο θα επεκταθεί έως τις 2 τα ξημερώματα αλλά θα ισχύουν όλοι οι άλλοι περιορισμοί. 

Όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν με τηλεργασία και χρήση διπλής μάσκας. 

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι συμπολίτες μας που πλήττονται είναι στις νεότερες γενιές και πολλοί νοσούν και νοσούν ασυμπτωματικά, είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας. Τόνισε ακόμα ότι όποιος εξ’ αυτών έχει βρεθεί σε χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν εν δυνάμει φορέας του ιού. Κάλεσε επίσης τους νέους να κάνουν τεστ. Επίσης, απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους. 

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις έξι αύριο το πρωί 

Εστίαση:

  • Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας
  • Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες

Μάσκες:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Γήπεδα:

Περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως 50% με κυλιόμενο ωράριο

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

newist.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα