Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Νικόλας Σμυρνάκης μιλάει για την «Αλήθεια»

Κοινοποίηση

Για το βιβλίο του «Η Αλήθεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, μίλησε στο XanthiNea.gr ο Νικόλας Σμυρνάκης, εξηγώντας πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο αλλά και το τί ακριβώς είναι η φιλοσοφία του «Ανθρώπου στο ΝηΣί».

Πώς εμπνευστήκατε την Αλήθεια; Πώς προέκυψε η ιδέα για το νέο σας βιβλίο;

Χρόνια τώρα μελετώ την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ψάχνω τους μηχανισμούς πίσω από το φόβο και πώς μπορεί κάποιος να τον υπερβεί, τι σημαίνει σκοπός ζωής και πώς μπορεί κάποιον να τον ανακαλύψει, το μυστικό της επιδραστικότητας κ.ά. Σε όλες αυτές τις αναζητήσεις συνεχώς αναδυόταν μία έννοια. Η Αλήθεια. 

Η Αλήθεια είναι η βάση, η προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο. Την αναζητάμε μέσα μας, αλλά και από τους άλλους. Η αναζήτηση της Αλήθειας μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες. Αν δεν γνωρίζουμε ποιες είναι και πώς να τις εκπληρώνουμε, κανιβαλίζουμε την ίδια μας τη φύση. 

Όπως ο ήρωας Μαρτίνος λοιπόν ταξιδεύει στο ΝηΣί του Ανθρώπου, έτσι και ο αναγνώστης καλείται να ταξιδέψει προς τη δική του Αλήθεια, με ενδιάμεσες στάσεις τις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες. Κι όλο αυτά μέσα από μια ιστορία που φιλοδοξεί να του κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Όλα ξεκινούν όταν ο Μαρτίνος αποφασίζει, με κάθε κόστος, να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Αναζητά την καθολική αναγνώριση από το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού. Και κάπου εκεί το νήμα της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται.


Πιστεύετε ότι υπάρχει «μία αλήθεια» τελικά, κοινά αποδεκτή, ή ο καθένας έχει τη δική του; 

Ο καθένας έχει μια προσωπική Αλήθεια. Αλλά υπάρχουν και πανανθρώπινες, καθολικές αλήθειες. Καθολική Αλήθεια είναι, για παράδειγμα, ότι όλοι τρέφουμε παρόμοια συναισθήματα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Και οι δύο μας έχουμε ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Με άλλον τρόπο όμως το κάνετε εσείς και με άλλο εγώ. Ο τρόπος εκπλήρωσης των αναγκών μας είναι προσωπική μας υπόθεση. 

Δεν σας κρύβω ότι από μικρός είχα πάντα μια επιθυμία. Να συλλάβω και να εξηγήσω με τους δικούς μου όρους αυτές τις καθολικές αλήθειες που αγγίζουν το σύνολο των ανθρώπων. Ζωή, αγάπη, ομορφιά, ψυχή, Θεός, σχέσεις, άνθρωπος, νόημα, ευτυχία και η λίστα είναι μακρά. 

Πείτε μας δύο λόγια για τη φιλοσοφία του «Ανθρώπου στο ΝηΣί» και πώς ξεκίνησε.

Όλα ξεκίνησαν από ένα –ανέκδοτο ακόμη– μυθιστόρημά μου. Στο Παράρτημα της Αλήθειας εξηγώ περισσότερα. Μάλιστα παραθέτω και το σχετικό απόσπασμα από το ανέκδοτο μυθιστόρημα. Τέλος, περιγράφω τι ακριβώς είναι το ΝηΣί του Ανθρώπου. 

Ο Άνθρωπος στο ΝηΣί, αρχικά, ήταν η συγγραφική φωνή μέσα μου. Ο άλλος μου εαυτός. Έγραφε αντί για εμένα. Αργότερα έγινε και ψευδώνυμο. Για να καταλάβετε τι εννοώ, σας παραθέτω το βιογραφικό που χρησιμοποιούσα πριν από 15 χρόνια, αυτό που συνόδευε τα διηγήματα, τα άρθρα και άλλα κείμενά μου: «Ο Νικόλας Σμυρνάκης αλλού γεννήθηκε κι αλλού ζει. Καταδιώκεται στον ύπνο και στον ξύπνιο του από έναν Άνθρωπο σε ένα ΝηΣί, ο οποίος του συστήνεται και ως Σκιά (όχι πολύ υπάκουη – για σκιά πάντα). Συχνά γράφει αντί γι’ αυτόν». 

Αργότερα ο Άνθρωπος στο ΝηΣί έγινε η διαδικτυακή μου περσόνα. Τώρα πια είναι φιλοσοφία ζωής. Εμπεριέχει τις ιδέες που συναντά κανείς στα βιβλία, στις ομιλίες μου. Εκείνες τις σκέψεις που οδηγούν στην Πρόοδο, στην Αγάπη και στην Πληρότητα, στις τρεις ανώτερες Ανάγκες δηλαδή, και φυσικά στην Αλήθεια. 

Πλέον Άνθρωπος στο ΝηΣί δεν είμαι μόνο εγώ αλλά όσοι ενστερνίζονται και διαδίδουν αυτές τις ιδέες. Οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται από κοινωνοί σε συν-δημιουργοί αυτής της φιλοσοφίας, πρωτίστως γιατί επηρεάζουν απόλυτα κάθε επόμενο έργο μου. Στο συμβολικό ΝηΣί του Ανθρώπου, το οποίο βρίσκεται όπου υπάρχουν Άνθρωποι στο ΝηΣί, είναι προσκεκλημένος ο καθένας. Όχι απλά για να το επισκεφτεί αλλά για να το «αποικήσει».


Εκπροσωπείτε ένα είδος, τόσο συγγραφικά όσο και από άποψη φιλοσοφίας, στο οποίο βλέπουμε τελευταία να στρέφει το ενδιαφέρον του ο κόσμος μαζικά. Πού αποδίδετε εσείς αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον; Νιώθετε πως οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής είναι αυτοί που ασκούν πίεση [ψυχολογική] και ωθούν τους πολίτες στο να βρουν μία διέξοδο και πνευματική γαλήνη; 

Μου κάνει απίστευτη εντύπωση που ακούω ανθρώπους να λένε «Εγώ ασχολούμαι με την προσωπική ανάπτυξη». Δηλαδή ποιος δεν ασχολείται; Όλοι θέλουμε να αναπτυχθούμε σε προσωπικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό, οικονομικό επίπεδο. Μόνο που συχνά το κάνουμε με λάθος τρόπο. Λάθος τρόπος εδώ σημαίνει «μη παραγωγικός», δηλαδή τρόπος που δεν μας οδηγεί στην πρόοδο. Ή, πολύ απλά, δεν δίνουμε προτεραιότητα σε εμάς. 

Σε ό,τι αφορά το είδος συγγραφής, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα από φιλοσοφική σκοπιά. Όταν ξεκίνησα να γράφω το 1999, ήμουν ήδη πολύ επηρεασμένος από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τον Νίτσε, τον Καζαντζάκη και άλλους. Οπότε τα πρώτα μου κείμενα ήταν δοκιμιακού χαρακτήρα. Η ανάγκη μου να βουτήξω σε αυτές τις έννοιες με ακολουθεί από τότε. 

Ταυτόχρονα, αναζητώ πρακτικές λύσεις. Μεταπηδώ από τις λέξεις και τις σκέψεις στα συναισθήματα και έπειτα στις πράξεις. Χωρίς αυτές καμιά θεωρία δεν ευσταθεί, ούτε επιφέρει ουσιαστική αλλαγή. Και μέσα από το IslandofMan Academy αυτό ακριβώς κάνουμε. Βοηθάμε ανθρώπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους μέσα από τεχνικές και στρατηγικές προσανατολισμένες στις πράξεις. 

Επομένως, η ανάγκη του κόσμου να πάει παραπέρα, να βρει λύσεις, ήταν πάντα εκεί. Τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε. Νομίζω σε αυτό βοήθησε πολύ και το διαδίκτυο. 

Μία από μας κεντρικές ιδέες που διαπραγματεύεται το βιβλίο σας είναι και η ανάγκη για επαφή με τον εαυτό μας. Να αφουγκραστούμε την ψυχή μας. Πόσο εύκολο είναι αυτό σήμερα με τόσο «θόρυβο»; 

Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και πιο σημαντικό από ποτέ. Ο θόρυβος, σε μεγάλο βαθμό, συνδέεται με τις ψηφιακές μας εξαρτήσεις. Ίσως έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι είμαστε πιο σημαντικοί από το ψηφιακό μας αποτύπωμα.

Δεν είμαστε μόνο αυτό που δημοσιεύουμε, αλλά όσα κάνουμε και λέμε στο μεσοδιάστημα. Αυτό που λέγεται ζωή. Ο θόρυβος θα μειωθεί αισθητά αν κλείσουμε τα κινητά, όσο είμαστε κοντά, για να είμαστε κοντά. Τότε θα αφήσουμε χώρο για τους ανθρώπους δίπλα μας αλλά και για τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μας: τον εαυτό μας. 

Αν ακούγαμε λίγο περισσότερο το «μέσα» μας, θα τα είχαμε λύσει όλα. Να στήσουμε αφτί στην ψυχή. Αυτό μας πρέπει. Εκείνος που ακούει την Αλήθεια μέσα του και δεν φοβάται να την εκφράσει είναι ελεύθερος. Πρωτίστως απελευθερώνεται από τη φυλακή της γνώμης των άλλων. Τότε είναι που η ζωή αποκτά ένα άλλο νόημα.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα