Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία οι δύο Θρακιώτες

Κοινοποίηση

Πέντε χρόνια κάθειρξη για τον 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου και τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τον 53χρονο μάγειρα συγκατηγορούμενό του

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνται για τρία αδικήματα:
– Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
– Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
– Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Στέλιος Αλεξανδρής και Ηλίας Αναγνωστόπουλος ζήτησαν να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της.
Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.
Όπως είναι γνωστό, η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.
Οι αστυνομικοί ήθελαν, προτού αποκαλυφθούν, να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε, ενώ σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020.
Πηγή: Ροδιακή
Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα