Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Με 200 κάμερες που μεταδίδουν τον καιρό βοηθάει τον αδερφό της να περπατήσει και πάλι

Κοινοποίηση

Καθισμένη μπροστά στο κοντρόλ και τα μηχανήματα στο σαλόνι του σπιτιού της, έχει στην οθόνη της διακόσιες κάμερες και σε ζωντανή σύνδεση παρακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα. Στη Θεσσαλονίκη έχει ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο, ανέμους και χιονόπτωση στη Χαλκιδική και χιόνια στη Σαντορίνη. Πατώντας ένα κουμπί, η κάμερα αλλάζει και συνδέεται με τη Βοστόνη, όπου έχει συννεφιά, ενώ στην Ιρλανδία ασθενείς βροχές.

Η εφαρμογή (app) της Έφης Τζούμα, Meteology LiveCams, περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα καιρικά φαινόμενα της χώρας, πόλεις του εξωτερικού και σε λίγες μέρες και τον καιρό στο Περού με live κάμερα. Η νεαρή Θεσσαλονικιά δημιούργησε την πρωτότυπη εφαρμογή, με αφορμή την αγάπη της για τη μελέτη των καιρικών φαινομένων, αλλά κυρίως για να βοηθήσει τον αδερφό της, που ένα τροχαίο τον καθήλωσε τα τελευταία χρόνια στο κρεβάτι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η κ. Τζούμα λέει ότι οι καταιγίδες και οι φουρτούνες της ζωής, δεν την έκαναν να το βάλει κάτω ούτε στιγμή. Παλεύει με το δικό της τρόπο και σύμμαχός της είναι πια οι βροχές και όλα τα καιρικά φαινόμενα. Για την ακρίβεια δίνει σε όσους αποκτήσουν την εφαρμογή, τη δυνατότητα να έχουν τον καιρό στο «τσεπάκι» τους και τα έσοδα από τη συνδρομή πηγαίνουν για την αποκατάσταση του αδερφού της Πάρη. Όπως εξηγεί, οι χρήστες έχουν μια λειτουργική εφαρμογή – «πολυμηχάνημα» για την καθημερινότητά τους κι επίσης βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επίτευξη του σκοπού της, αφού ήδη, με τα πρώτα έσοδα, αγόρασε ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του αδερφού της.

«Η ιδέα για να φτιάξω την εφαρμογή ήρθε μετά το τροχαίο που είχε ο αδερφός μου την Τσικνοπέμπτη του 2013. Βρέθηκε κατάκοιτος με πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Παλεύαμε για να ανταπεξέλθουμε με λιγοστά έσοδα και με τριακόσια ευρώ αναπηρική σύνταξη από την πρόνοια. Οι καθημερινές ανάγκες του αδερφού μου ήταν τεράστιες και πολύ δαπανηρές. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που χρειάστηκε να εγκαταλείψω τη δουλειά μου και άρα ένα εισόδημα. Έτσι, με οδηγό μου το πείσμα και τη θέληση, δημιούργησα την εφαρμογή μου βήμα βήμα, με ατέλειωτα ξενύχτια και αμέτρητες ώρες δουλειάς», αναφέρει η κ. Τζούμα.

Πρώην πυγμάχος και δασκάλα ιππασίας, έκανε πολλές δουλειές τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ και οκτώ μήνες, όμως, τρέχει την πρωτότυπη ελληνική εφαρμογή μετεωρολογίας με διακόσιες κάμερες live streaming σε Ελλάδα- Κύπρο- Ιρλανδία και Αμερική.

Ο μετεωρολογικός χάρτης με τις ζωντανές μεταδόσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έχοντας αρχικά τη βοήθεια ενός πολύ καλού της φίλου, έστησε την αρχική μορφή και η ίδια ανέλαβε όλα τα υπόλοιπα. Πήρε το αυτοκίνητό της και ταξίδεψε απ’ άκρη σε άκρη της χώρας. Με τη σκάλα της στα χέρια, ανέβηκε σε βουνοκορφές, υψόμετρα και βίδωσε τις κάμερες σε κτίρια, ταράτσες μέχρι και καμπαναριά.

«Η εφαρμογή είναι σε επτά γλώσσες και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προσθέσω άλλες τέσσερις. Μπαίνοντας κάποιος σε αυτήν, πέρα από τα καιρικά δεδομένα που μπορεί να παρακολουθήσει, έχει τη δυνατότητα να δει τον κυματισμό της θάλασσας, να διαπιστώσεις πού έχει καταιγίδα, βροχή, χιονοπτώσεις, κεραυνούς και βέβαια πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Παράλληλα περιλαμβάνει έναν πλήρη οδηγό με χάρτες ανέμων, βροχής, χιονοπτώσεων, αεροδρόμια, ράμπες σκαφών, καταφύγια, κάμπινγκ, λιμεναρχεία, νοσοκομεία, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, χιονοδρομικά κέντρα και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες. Με άλλα λόγια διαθέτει οτιδήποτε θα χρειαστεί ο πολίτης, ο αγρότης, ο ψαράς, ο τουρίστας που θα επισκεφθεί την Ελλάδα», εξηγεί η κ. Τζούμα.

Η εφαρμογή κατεβαίνει σε κινητά και ταμπλέτες, αφού ο χρήστης δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό με τα στοιχεία του κι αφού προσθέσει έναν κωδικό πρόσβασης. Έπειτα κάνει είσοδο στην εφαρμογή και έχει στα χέρια του τα πάντα με ένα «κλικ».

Ο Πάρης, που πρόσφατα άρχισε να κάνει και πάλι τα πρώτα του βήματα, είναι περήφανος για το εγχείρημα της αδερφής του και βοηθά σιγά σιγά κι εκείνος. Οι δυο τους θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, αφού το πείσμα και η θέληση νικάνε τα πάντα.

Η εφαρμογή έχει δύο μέρες δωρεάν χρήση για να τη γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ αν θέλει κάποιος να συνεχίσει να έχει πρόσβαση, η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 9,90 ευρώ, δηλαδή 0,83 λεπτά τον μήνα.

Για λογισμικά IOS κατεβαίνει από το App Store, πατώντας πάνω στον σύνδεσμο https://apps.apple.com/gr/app/meteology-livecams/id1570117520?l=el

Για λογισμικα Android απο το Play Store, πατωντας πανω στον συνδεσμο https://play.google.com/store/apps/details?id=com.livecam.meteology_live_cams

Ενώ πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στο Site: www.meteology-livecams.com

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα