Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έρευνα: Τα ρεβύθια κόβουν την όρεξη και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα

Κοινοποίηση

Το διατροφικό προφίλ των ρεβιθιών θα λέγαμε ότι είναι εντυπωσιακό, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης και μπορούν με τους κατάλληλους συνδυασμού να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας.

Μια κούπα ρεβίθια, έχει 269 θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο (74% της ημερήσια πρόσληψης), φυλλικό οξύ (71% της ημερήσιας πρόσληψης) και χαλκό (64% της ημερήσιας πρόσληψης).
Ρυθμίζουν την όρεξη 
Ακριβώς επειδή τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορούν να ελέγξουν την όρεξη προκαλώντας αίσθημα κορεσμού.
Μια μελέτη συνέκρινε την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων μεταξύ 12 γυναικών που κατανάλωναν δύο ξεχωριστά γεύματα. Πριν από κάθε γεύμα κατανάλωναν είτε 200 γραμμάρια ρεβίθια είτε δύο φέτες λευκό ψωμί. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερος έλεγχος της όρεξης και μείωση της πρόσληψης θερμίδων μετά το γεύμα με ρεβίθια, σε σύγκριση με το γεύμα με το λευκό ψωμί.
Σε μια άλλη μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ψωμάκια με χούμους από ρεβίθια ως απογευματινό σνακ παρουσίασαν μείωση 70% στην όρεξη και 30% αύξηση στο αίσθημα της πληρότητας.
Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα
Τόσο ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών όσο και oι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα καθιστούν σύμμαχο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Σε μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων ρεβιθιών απέτρεψε την μεταγευματική αύξηση σακχάρουέως και 36%, σε σύγκριση με την κατανάλωση 2 φετών λευκό ψωμί.
Μια παλαιότερη μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι 45 άτομα που έτρωγαν τέσσερα κουτιά ρεβίθια των 300 γραμμαρίων την εβδομάδα παρουσίασαν μια αξιοσημείωτη μείωση στα επίπεδα της ινσουλίνης, ένας σημαντικός παράγοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση οσπρίων όπως τα ρεθίθια, με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες
Η κατανάλωση οσπρίων όπως τα ρεβίθια έχει συσχετιστεί με την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, παράγοντας που μειώνει με τη σειρά του τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και την LDL (κακή) χοληστερόλη.
Υπάρχουν δε και μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα ρεβίθια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως λόγω του βουτυρικού οξέος που παράγεται από το σώμα και μειώνει τη φλεγμονή στα κύτταρα του παχέος εντέρου. Επισημαίνεται ότι τα ρεβίθια περιέχουν υδατάνθρακες που υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βουτυρικό οξύ.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα