Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Πολιτική κόντρα για την φωτιά στην καπναποθήκη στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Πολιτική κόντρα για τις ευθύνες γύρω από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη σε καπναποθήκη κοντά στα ΚΤΕΛ στην Ξάνθη ξέσπασε με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Ξάνθη για όλους”, Σάββας Μελισσόπουλος.

Ακολούθησε απάντηση από τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μελισσόπουλος για “αντιπολιτευτικό μονόλογο πάνω στα αποκαΐδια”. 

Η ανακοίνωση του Σάββα Μελισσόπουλου: 

Πυρκαγιά στις Καπναποθήκες

Εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην ιστορία της Ξάνθης

Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα για τη Ξάνθη.. 

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης μας, μία ιστορική Καπναποθήκη, τυλίχθηκε στις φλόγες για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Μια εγκαταλελειμμένη στο χρόνο ιδιωτική Καπναποθήκη που σε μια κανονική πόλη θα μπορούσε να ήταν ένα σύγχρονο Μνημείο – Μουσείο που θα θύμιζε παλαιότερα χρόνια ακμής και οικονομικής άνθισης της πόλης μας.

Είναι από εκείνες τις στιγμές που λες τι φταίει άραγε σε αυτή την πόλη και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο;

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης βρίσκεται σε διαρκή πτώση και σε παρακμή, τα ιστορικά κτίρια της Ξάνθης ακόμα και αυτά που ανήκουν στο Δήμο, όπως οι διπλανές από αυτές που κάηκαν Καπναποθήκες (Π), υπό εγκατάλειψη, ο πολιτισμός σε κατάσταση ύφεσης, οι δομές παιδείας και υγείας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας, ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα στην πόλη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα… 

Όλη αυτή η εικόνα δείχνει μια κοινωνία και μια πόλη που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις, που δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της, μια πόλη σκιά του παλιού καλού της εαυτού… 

Το παρελθόν όμως και η ιστορία της Ξάνθης είναι τόσο σπουδαία που δεν μπορούν για πολύ ακόμα να ανεχθούν τις προσωπικές ή συλλογικές ανεπάρκειες του κάθε θεσμικού φορέα ή παράγοντα. 

Η εμβληματική Καπναποθήκη που κάηκε θα μας θυμίζει στο μέλλον τις ευθύνες μας και θα λειτουργεί ως ένα παράδειγμα αυτογνωσίας και ανάγκης για αλλαγή νοοτροπίας σε μια ολόκληρη κοινωνία, σε μια ολόκληρη πόλη.

Υπάρχουν σήμερα τόσες υπηρεσίες Δημόσιες και Δημοτικές, τόσοι Προϊστάμενοι, τόσες δομές, τόσοι νόμοι και κανείς δεν μπόρεσε να «επιβάλει» την περίφραξη, την προστασία και τελικά τη διάσωση του κτιρίου … 

Πού να σκεφτούμε ή να απαιτήσουμε και κάτι περισσότερο, την πολιτιστική και πολιτισμική δηλαδή ανάδειξη και προβολή του μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.. Ψιλά γράμματα….

Για να μην γίνουμε όμως μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων και στο μέλλον θα πρέπει άμεσα  ο Δήμος της Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τo Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν στη διάσωση του εναπομείναντος κτιρίου ταυτόχρονα με την καταγραφή και την προστασία και όλων των υπόλοιπων εμβληματικών και διατηρητέων κτιρίων – μνημείων της πόλης μας που ανήκουν σε φορείς ή ιδιώτες και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διευθετώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και δίνοντας κίνητρα για την πολιτιστική ανάδειξη και προστασία τους.  

Να κηρυχθούν άμεσα σε αποκατάσταση, να απαγορευθεί η όποια μετατροπή τους σε οικοδομικό τετράγωνο ή εμπορικό κέντρο και μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο Ξάνθης και τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο να τεθούν συνολικά σε ένα οργανωμένο καθεστώς πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάδειξης και προβολής τους.

Αυτό όμως που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι πολίτες της Ξάνθης είναι ότι αυτός ο κατηφορικός δρόμος και η διαρκής υποβάθμιση της πόλης μας επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει εδώ!!

Αυτή η πυρκαγιά, ας αφυπνίσει τους έχοντες την εξουσία να αντιληφθούν ότι έχουν ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας και όλους εμάς τους υπόλοιπους να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι έχουμε ευθύνες σχετικά με το σε ποιους αναθέτουμε να μας εκπροσωπούν σε θέσεις ευθύνης.

Αυτές οι στάχτες ας είναι οι τελευταίες που θα ανεχθούμε στην πόλη μας !!

Η απάντηση του Δήμαρχου Ξάνθης: 

Όποιος δρα, φαίνεται…

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του Σάββα Μελισσόπουλου, ο οποίος, κυριολεκτικά, πάνω από τα αποκαΐδια βρήκε την ευκαιρία να κάνει τον αντιπολιτευτικό του μονόλογο, κουνώντας το δάχτυλο προς πάσα κατεύθυνση.

Στάση, που τελικά αποτελεί… τάση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους». Όμως, η εύκολη κριτική -επί παντός επιστητού- έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί… σίγουρη συνταγή επιτυχίας. (Αν υπήρξε ποτέ…)

Τον ενημερώνουμε ότι με δεκάρικους και «σχέδια επί χάρτου» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια… σε ξέρα. Τον αφήνουμε να το διαπιστώσει.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά για την οποία μας εξέλεξε ο ξανθιώτικος λαός: να ενσκήπτουμε στα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις.

Διότι, όποιος δρα, φαίνεται. Όποιος έχει κρατήσει για τον εαυτό του το… υψηλότερο θεωρείο της δημόσιας ζωής, από το οποίο απλώς παρατηρεί, κρίνει και συνήθως κατακρίνει εκ του ασφαλούς, μένει στην… ιδιάζουσα μοναξιά της θεωρητικολογίας -την οποία βεβαίως, ο ίδιος, έχει επιλέξει…

Τα θεωρητικά μαθήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ας τα κρατήσει για τον εαυτό του και το προσωπικό του κοινό είτε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είτε στο facebook.

Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτήν την πραγματικά «δύσκολη μέρα για την Ξάνθη», όπως ο ίδιος επισημαίνει στο σημείωμά του, θα συνέβαλε με ρεαλιστικές προτάσεις, θα έδινε ένα στίγμα δημιουργικότητας για την «επόμενη μέρα». Γιατί εμείς και όλοι οι Ξανθιώτες σε αυτήν είμαστε.

Προχωράμε.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα