Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σχεδόν 100 υδροσίφωνες «χτύπησαν» την Ελλάδα το 2021

Κοινοποίηση

Σχεδόν 100 υδροσίφωνες (σίφωνες θαλάσσης) αλλά και εννέα ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς), οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές καταγράφηκαν στην Ελλάδα μέσα στο 2021. 

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Climatebook.gr, Οι περισσότεροι σίφωνες εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο (24) και τον Ιανουάριο (23) αλλά οι πιο καταστροφικοί σίφωνες καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου 2021 ένας εκ των δύο σιφώνων θαλάσσης κοντά στον Κίσσαμο Χανίων πέρασε στην ξηρά καταστρέφοντας θερμοκήπια και ανατρέποντας ένα βαρύ όχημα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν κάτοικοι της περιοχής. Στις 26 Νοεμβρίου 2021 ένας ανεμοστρόβιλος στο Καλαμάκι Ζακύνθου κατάστρεψε στέγες κτιρίων κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας που προκάλεσε και πλημμύρα. Την ίδια ημέρα, στη Νέα Πέραμο Αττικής ακόμη ένας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις στον οικισμό Νεράκι. Την επόμενη ημέρα, 27 Νοεμβρίου, δύο ανεμοστρόβιλοι στην Ηλεία και ένας στη Μεσσηνία προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές μετακινώντας οχήματα και καταστρέφοντας στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων. Δύο ημέρες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2021 υδροσίφωνας που πέρασε στη στεριά ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε στέγες και προσόψεις κτιρίων στην Καστροσυκιά Πρεβέζης, ευτυχώς και πάλι χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Ο τελευταίος ισχυρός σίφωνας που καταγράφηκε το 2021 ήταν στη Σπιάντζα Ηλείας, κοντά στο Κατάκολο στις 27 Δεκεμβρίου όταν και πάλι ένας σίφωνας θαλάσσης πέρασε στη στεριά και περνώντας πάνω από κατοικημένες περιοχές προκάλεσε υλικές ζημιές.

Την πρώτη ημέρα του έτους μάλιστα καταγράφηκε η μεγαλύτερη “οικογένεια υδροσιφώνων” για το 2021 και ο Σταύρος Κεσεδάκης κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό συνολικά 11 υδροσίφωνες σε λιγότερο από 3 ώρες στη Ρόδο.

Τρεις από τους συνολικά 11 υδροσίφωνες που κατέγραψε ο Σταύρος Κεσεδάκης στη Ρόδο την 1 Ιανουαρίου 2021.

Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι οι καταγραφές που έχουμε θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού των σιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Αν έχετε καταγράψει σίφωνες στο παρελθόν παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στέλνοντας πληροφορίες σχετικά με την περιοχή και τη χρονική στιγμή που τους καταγράψατε, και αν γνωρίζετε τη χρονική διάρκεια που είχε το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα