Τσέπελης για καπναποθήκη: «Όσοι επλήγησαν μπορούν να αποζημιωθούν»


Ειδική σύσκεψη με θέμα την καταστροφική μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ιστορική καπναποθήκη κοντά στα ΚΤΕΛ της Ξάνθης, συγκάλεσε ο Δήμος την Τετάρτη. 

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται μεταξύ άλλων πως όσοι πολίτες επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους ιδιώτες – ιδιοκτήτες του χώρου και πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η Ξάνθη βίωσε, χθες, μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην περιοχή των Καπναποθηκών και η οποία θα μπορούσε να επιφέρει πιο δύσκολες έως και τραγικές συνέπειες.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ξάνθης βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσής της και παρέχοντας τη συνδρομή του, όπου του ζητήθηκε.

Είναι δικαιολογημένη η αγωνία, η ένταση ακόμα και η οργή που εκφράστηκε από μερίδα των συμπολιτών μας -ιδίως όσων επλήγησαν από τη φωτιά- η οποία, εξαιτίας των συνθηκών, στράφηκε και εναντίον του Δήμου.

Η δημοτική αρχή θα ήθελε να ενημερώσει τους συνδημότες μας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις Καπναποθήκες, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, απαγορεύει κάθε παρέμβαση από πλευράς των υπηρεσιών του.

Την ευθύνη για τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες απευθύνονται για την επίλυση προβλημάτων που προκαλούνται.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους ιδιοκτήτες των καπναποθηκών. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, για να τους παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», διεμήνυσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Για το λόγο αυτό, συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε, ήδη, από το Υπουργείο Πολιτισμού τη σύσταση επιτροπής, βάσει του άρθρου 41 του Αρχαιολογικού Νόμου, για την έκδοση Πορίσματος Καταλληλότητας των Καπναποθηκών, ώστε να ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση του Πορίσματος.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών -και ιδιαίτερα των περιοίκων- την απαγόρευση της εισόδου των συνδημοτών στα πληγέντα κτίρια, καθώς και η επαφή με τους ιδιοκτήτες των Καπναποθηκών, για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε μεταβεί για ζητήματα του Δήμου, επισκέφθηκε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα, τον χώρο σήμερα το πρωί, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την έκταση των ζημιών και συνομίλησε με τους συνδημότες μας που έχουν πληγεί». Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال