Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

50 χρόνια εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”

Κοινοποίηση

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου “Σύγχρονη Εποχή”, και με αφορμή το γεγονός αυτό, βρεθήκαμε στο χώρο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων στην Αθήνα. 

Στο όμορφο και ζεστό περιβάλλον του βιβλιοπωλείου, δημιουργήθηκε πρόσφατα και αναγνωστήριο – καφέ, το οποίο καθιστά τον χώρο, ένα στέκι για τους φίλους της ανάγνωσης. 

Εκεί, είχαμε την χαρά να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους των εκδόσεων, οι οποίοι μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, αλλά και για το αναγνωστήριο που δημιουργήθηκε. 

Η ίδρυση του εκδοτικού οίκου το 1972, συνέβη από την ανάγκη της διάδοσης στην Ελλάδα, του έργου των Μάρξ, Ένγκελς και Λένιν, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής ταξης, και φυσικά όλων των λαϊκών στρωμάτων, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Το πρώτο ιστορικά βιβλίο, που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972, ήταν το “Λενινισμός και Σύγχρονη Εποχή”, ο τίτλος του οποίου, ήταν που έδωσε και στον εκδοτικό οίκο το χαρακτηριστικό όνομά του. 

Ακολούθησαν, έπειτα, οι πρώτες σειρές με τα άπαντα του Λένιν και το “Κεφάλαιο” του Καρλ Μαρξ, καθώς και άλλα έργα των κλασσικών του Μαρξισμού σε ξεχωριστές εκδόσεις και θεματικές συλλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την καλαισθησία τους και την πιστότητα στη μετάφραση. 

Εκτός των κλασικών, η εκδοτική δραστηριότητα της Σύγχρονης Εποχής, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματολογίας, εκδίδοντας βιβλία για τομείς όπως η φιλοσοφία,η οικονομία, η ψυχολογία, ο πολιτισμός, καθώς και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, τέχνης και ποίησης -αξιοσημείωτο το γεγονός της εκδόσεως συνεδρίων που διοργανώθηκαν από το ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ-. 

Μέσα από τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής, προβάλλονται επίσης, ζητήματα ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς οι εκδόσεις καλύπτουν γεγονότα από το 1821, έως και την σημερινή περίοδο, σε συνδυασμό με το δοκίμιο για την ιστορία του ΚΚΕ, το οποίο μας δείχνει και την πορεία του κόμματος μέσα στην ελληνική ιστορία.

Τον τελευταίο μόνο χρόνο είχαμε την έκδοση ενός πολύ μεγάλου αριθμού βιβλίων, μεταξύ των οποίων, η έκδοση του 3ου τόμου των απάντων του Ι.Β. Στάλιν, τα έως πρόσφατα ανέκδοτα στη χώρα μας έργα “Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών” και “Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας” των Π.Ο. Λισαγκαρέ και Μ. Βιγιόμ αντίστοιχα, τα οποία εκδόθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα το 2021.

Επίσης, είχαμε τις εκδόσεις επιτροπών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σχετικά με την Παρισινή Κομμούνα, την πανδημία και, την παιδεία.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η έκδοση, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, του βιβλίου “1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους”, το οποίο επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκτός αυτών, από τη Σύγχρονη Εποχή, είδαμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων, το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή “Αποδελτίωση”, το “Η Φιλική Εταιρία στη Ρωσία”, και άλλες πολλές εκδόσεις πολιτικής, φιλοσοφίας, ποίησης (Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννης Ρίτσος, Φώτης Αγγουλές), ελληνικής και ξένης πεζογραφίας (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τζον Ριντ κλπ), καθώς και το “Μια εποχη. Μνήμες…και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο” του Λ. Χαρωνίτη, αφιερωμένο στον μεγάλο σκηνοθέτη.

Όμως, η ήδη τεράστια ποικιλία δε σταματά εδώ. Ήδη το 2022, έχουμε την έκδοση του βιβλίου “Ένα δέντρο στην καρδιά της Καμπούλ” του Αλεξάντρ Προχάνοβ, και ετοιμάζονται, η έκδοση του πρώτου τόμου των απάντων του Ι.Β. Στάλιν (με τον οποίο ολοκληρώνεται στη χώρα μας η πλήρης συγκέντρωση της εργογραφίας του Σοβιετικού ηγέτη), του 6ου ανεκδότου κεφαλαίου του 1ου τομου του “Κεφαλαίου” του Καρλ Μαρξ (Αποτελέσματα της άμεσης διαδικασίας παραγωγής), του τόμου Γ2 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, των θεατρικών έργων του Μπ. Μπρέχτ “Η ζωή του Γαλιλαίου” και “Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι”, το “Επιστήμη και θρησκεία” της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, και πολλές ακόμη εκδόσεις.

Αναμένεται επίσης, η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Ρούση, με τίτλο “Αστική δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης”.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής, σύνθετουν μια αστείρευτη ποικιλία για αναγνώστες κάθε ηλικίας. -Ειδικά για τους νέους αναγνώστες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε παιδική λογοτεχνία, αλλά και χώρος στο βιβλιοπωλείο της Αθήνας διαμορφωμένος για τους μικρούς αναγνώστες-.

Αυτό που χαρακτηρίζει επίσης τον εκδοτικό οίκο, είναι οι προσιτότατες τιμές, οι μεγάλες προσφορές, καθώς και η καινοτομία της συνδρομής βιβλίου. Τι σημαίνει όμως αυτό: σημαίνει πως, εκτός των “κλασσικών” συνδρομών (Σε “Ριζοσπάστη”, “Οδηγητή” και “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”), υπάρχει η δυνατότητα επιλογής συνδρομής και των βιβλίων, έτσι ώστε με την καταβολή της, ο αναγνώστης να παραλαμβάνει κάθε μήνα όλα τα βιβλία τα οποία εξεδόθησαν από τη “Σύγχρονη Εποχή” στο διάστημα αυτό.

Διανύοντας βέβαια την εποχή της πανδημίας, όπως όλοι, έτσι και οι εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, βίωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, η  οποία βρίσκεται ακόμα μαζί μας. Όλος βέβαια ο κόσμος επηρεάστηκε οικονομικά εξαιτίας της, δείχνοντας τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και τις αδυναμίες του να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, κρύβοντας την αληθινή ουσία του προβλήματος πίσω από τον ιό για χάρη της αστικής πολιτικής. Μίας πολιτικής που αποδεικνύεται ότι αξιοποιεί τον κόβιντ για μια σειρά παρεμβάσεων όπως η διεύρυνση της τηλεργασίας και η χρηματοδότηση του κεφαλαίου στο όνομα της στήριξης της  επιχειρηματικότητας. 

Όμως, ο καιρός της πανδημίας, έφερε και ορισμένα θετικά αποτελέσματα στο χώρο του βιβλίου, όπως η δημιουργία νέου ρεύματος αναγνωστών, ατόμων που λόγω της καραντίνας για παράδειγμα, άρχισαν να διαβάζουν περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η ιδέα για τον πολυχώρο, ή επί το ορθότερον, για το καφέ – αναγνωστήριο που πρόσφατα δημιουργήθηκε, είχε σαν σαν βάση την συντροφικότητα και την συλλογικότητα. 

Βέβαια, δεν είναι κάτι το νέο, να υπάρχει δηλαδή ένας χώρος καφέ μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, αλλά αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και πρωτοπορία για έναν εκδοτικό οίκο. Ο αναγνώστης μπορεί, όχι μόνο να πιεί τον καφέ του, αλλά να πάρει και ένα βιβλίο από τα δύο ράφια που είναι στημένα για τους καθήμενους στο καφέ.

Με αυτήν την κίνηση, δίνεται μια περεταίρω ζωντάνια στον χώρο, και μια αφορμή για να ανακαλύψει κάθε φίλος του βιβλίου τις εκδόσεις. Μια κυψέλη μελέτης και γνωριμίας με την επαναστατική θεωρία, με το βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής γενικότερα. Ένας χώρος φιλόξενος για βιβλιοπαρουσιάσεις και δραστηριότητες, και επίσης, ένα μέρος που προσφέρεται για συναντήσεις, στιγμές χαλάρωσης, παρέα με έναν καφέ ή ποτό και τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Μια ιδανική επιλογή και για φοιτητές, για το διάβασμά τους, κατάλληλος και για την έρευνα και τη συγγραφή εργασιών, λόγω της ηρεμίας του χώρου και της ύπαρξης wi-fi, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, λιγα μόνο μέτρα από σχολές.

Πενήντα χρόνια μετά από την ίδρυσή τους λοιπόν, οι εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή” συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν. Πάντα με οδηγό το σύνθημα “Η γνώση είναι δύναμη”, τα βιβλία που θα βρει ο αναγνώστης στον εκδοτικό οίκο, τον βοηθούν να γνωρίσει τους νόμους που διέπουν την φύση, την κοινωνία, τον κόσμο γύρω του, ώστε να μπορέσει να τον αλλάξει…

To Βιβλιοπωλείο – καφέ της Σύγχρονης Εποχής, βρίσκεσαι στην οδό Μαυροκορδάτου 3, στο κέντρο της Αθήνας.

Βιβλιοπωλεία των εκδόσεων βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 7) και Πάτρα (Κανακάρη 159).

Επίσης, τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά, και στο ηλεκτρονικό κατάστημα sep.gr 

Ρεπορτάζ – αφιέρωμα,

Βασίλης Βασιλειάδης

Γρηγόρης Καραγιαννίδης

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα