Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Εύσημα» από την BILD στην Ελλάδα για το κύκλωμα μεταναστών

Κοινοποίηση

Την εξάρθρωση συμμορίας διακινητών ανθρώπων πέτυχαν από κοινού η Ομοσπονδιακή και η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει η εφημερίδα BILD στην ηλεκτρονική έκδοσή της, περιγράφοντας την «Επιχείρηση Hook».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις Σύροι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 27-44 ετών, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ερευνώνται ως ύποπτοι για «παράνομη και κατ’ επάγγελμα διακίνηση αλλοδαπών». Την 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και στην Ελλάδα και, σύμφωνα με την BILD, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε ένα άτομο. Στη Γερμανία αντίστοιχα, εκτελέστηκαν τέσσερα εντάλματα έρευνας, τρία στην πόλη Χάλε αν ντερ Ζάαλε στη Σαξονία και ένα στο Μίντεν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη. 

Οι ύποπτοι φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να μετέφεραν παρανόμως και έναντι αμοιβής ανθρώπους από την Ελλάδα στη Γερμανία δια της εμπορικής αεροπορικής και ακτοπλοϊκής οδού μέσω άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στην Χάλε αν ντερ Ζάαλε, ενώ σύμφωνα με την Europol, η οποία βοήθησε στον συντονισμό της επιχείρησης, η συμμορία δρα από το 2020, ζητώντας από 2500 έως και 4500 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφερε λαθραία από την Ελλάδα προς τη δυτική Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η BILD επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η συμμορία μετέφερε κυρίως ανήλικους μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως παιδιά ή συγγενείς της ύποπτης γυναίκας στη Γερμανία. Η συμμορία χρησιμοποιούσε είτε αληθινά διαβατήρια άλλων ανθρώπων και σε κάποιες περιπτώσεις των παιδιών των υπόπτων είτε αγορασμένα ή κλεμμένα γνήσια έγγραφα μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. 

Οι μετανάστες που θα μεταφέρονταν από τη συμμορία προετοιμάζονταν κατάλληλα, έχοντας π.χ. παρόμοιο χτένισμα προκειμένου να μοιάζουν με τα πρόσωπα των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιούσαν. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η γυναίκα συνόδευε στη Γερμανία τους μετανάστες και έπειτα τα έγγραφα στέλνονταν στην Ελλάδα για την επόμενη «επιχείρηση». Η ΕΛ.ΑΣ επισήμανε ότι οι διαδρομές των διακινητών ήταν είτε από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης είτε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσας – Ιταλίας. Κατόπιν οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς κυρίως στο Βερολίνο και στο Ντίσελντορφ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Αθήνα, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος εξασφάλιζε στους μετανάστες χώρο ύπνου πριν ξεκινήσουν το παράνομο ταξίδι προς τη Γερμανία, ενώ συχνά φρόντιζε για τα παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όπως αναφέρει η BILD, η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί προκειμένου να συνδέσει με την εγκληματική συμμορία τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις παράνομης διακίνησης επτά ανηλίκων και πέντε ενηλίκων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Ο άνδρας που συνελήφθη στην Ελλάδα κατηγορείται για συνέργεια σε παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων και πλαστογραφία. Ακόμη πέντε αλλοδαποί είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση – δύο από αυτούς μένουν στη Γερμανία. Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συμμορία των διακινητών έχει εκδοθεί σε βάρος ενός ακόμη ατόμου.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα