Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχεται στη Θράκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Κοινοποίηση

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου έφθασε πριν από λίγη ώρα, προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, ξεκινά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνοδεύεται από παράγοντες και στελέχη της Ομογένειάς μας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σήμερα, ως αναμένεται, θα συναντηθεί με τη γενική πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη συμπρωτεύουσα, Ελίζαμπεθ Λι και στη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον πρύτανη, Νικόλαο Παπαϊωάννου, τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομο Σταμούλη, τους προέδρους των Τμημάτων Θεολογίας, Νικόλαο Μαγγιώρο, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Χρήστου, Ιατρικής, Σάββα Αναστασιάδη, και Χημείας, Παναγιώτη Σπαθή.

Νωρίς το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα του παραθέσει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιάκωβος Αθανασίου.

Αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανό Κατρανίδη.

Επίσης, θα επισκεφθεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμο και την Αγιορείτικη Εστία, ενώ θα ξεναγηθεί στο Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών. Το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Βλατάδων, της οποίας ο Ηγούμενος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος θα του παραθέσει τιμητικό δείπνο.

Το πρωί της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και, εν συνεχεία, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο καθηγούμενος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για το ‘Αγιον Όρος, όπου και θα παραμείνει για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ιερά Επιστασία, τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σιμωνόπετρας και Ξενοφώντος, καθώς και τη νέα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.



Την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον πρύτανη μάλιστα του οποίου, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο με αναλυτικά προγράμματα, οδηγούς και ποιοτικούς δείκτες.

Άλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε αναθέσει σε καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τη συγγραφή των προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στα σχολεία της Αμερικής.

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, αναμένεται να επισκεφθεί την Μαρώνεια, τόπο καταγωγής του προκατόχου του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, εις μνήμην του. Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.

Την ίδια ημέρα, θα αναχωρήσει οδικώς για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η συνοδεία του θα γίνουν δεκτοί σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο θα ζητήσουν την ευχή του για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της Ιεραρχίας στην Αμερική, του Κλήρου και του λαού, για την ίδρυση προ 100 ετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε προσκυνηματικές επισκέψεις της Ιεραρχίας, του Κλήρου και του λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προς τη Μητέρα Εκκλησία, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα