Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Αρχές για τους Ομογενείς στην Ουκρανία

Κοινοποίηση

Στο πλευρό των Ομογενών που κατοικούν στην Ουκρανία και δη στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη γραμμή των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές, οι οποίες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια και όπως έγινε γνωστό είναι έτοιμες να συνδράμουν στους Έλληνες της περιοχής με οτιδήποτε χρειαστούν. 

Την Τρίτη μάλιστα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας. 



Μεταξύ άλλων κυριάρχησε στη συνεδρίαση και το θέμα των Ομογενών, που αποτελούν μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή των εντάσεων ενώ υπολογίζεται πως πάνω από 120.000 Ομογενείς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. 

Μετά το ΚΥΣΕΑ, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές του Κιέβου και της Μαριούπολη είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν σε ότι απαιτηθεί τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς που ζουν στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια αναφορικά με την τροφοδοσία φυσικού αερίου και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού ανεφοδιασμού της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

“Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας”.



Από την πλευρά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ειδική αναφορά στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: Την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα