Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μνημείο για το Ολοκαύτωμα απέκτησε η Ξάνθη [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Με κάθε επισημότητα και υπό δρακοντιά μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων για το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων που απέκτησε η Ξάνθη. 

Το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν βάναυσα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αλλά και του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου και της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκης. 

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης που έπεσαν θύματα του Ναζισμού. Πάνω από 60.000 Έλληνες Εβραία εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Σαν Κυβέρνηση αλλά και σαν Υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζουμε τη σημασία της εκπαίδευσης για το ολοκαύτωμα, προωθούμε τη διδασκαλία της θηριωδίας του ναζισμού από πολύ νωρίς στα παιδιά μας» σημείωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Παιδείας. 

«Ο κόσμος που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αείμνηστος Θωμάς Εξάρχου, στον υπότιτλο του βιβλίου του Οι Εβραίοι στην Ξάνθη. Το βιβλίο αυτό το εξέδωσε το 2001 ο ΠΑΚΕΘΡΑ. Με αυτό το σεμνό μνημείο που η πόλη της Ξάνθης τους αφιερώνει η μνήμη των Ξανθιωτών Εβραίων γίνεται φάρος άσβεστος για να θυμίζει πως ότι έγινε τότε μπορεί να ξανασυμβεί. Σε κάθε κοινωνία, όσο εξελιγμένη και εάν είναι, σε κάθε πόλη, όσο σύγχρονη και εάν είναι, σε κάθε χρονική στιγμή στην ιστορία» τόνισε από την πλευρά του ο Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. 

Στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί προσωρινά ενώ τοποθετήθηκαν και προστατευτικά κιγκλιδώματα που απέτρεπαν την μαζική προσέλευση των πολιτών. Η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο ενώ υπενθυμίζεται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για η Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).  


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα