Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κήρυξε γενική επιστράτευση

Κοινοποίηση

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα των ουκρανικών εδαφών από αέρα, ξηρά και θάλασσα, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και θέσεις – κλειδιά στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους αναφέρει ότι «σε σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας […] ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία ξεκίνησε την Τετάρτη να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Η Ουκρανία διαθέτει περισσότερους από 200.000 εφέδρους, επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.



«Οι 18-60 ετών δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα»

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

«Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σε πρωινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, είπε ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο, μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.



Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα