Σέρρες: Ταΐζει τις κότες φασκόμηλο και τα αυγά είναι πιο νόστιμα!


Μια πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο ο Βασίλης Χατζηβάσιος. Εκεί ταΐζει τις κότες με φασκόμηλο κι εκείνες γεννούν πιο νόστιμα και πιο ποιοτικά αυγά.

Ο νέος πτηνοτρόφος αποφάσισε λόγω της οικονομικής κρίσης να αλλάξει επάγγελμα και να στραφεί στην πτηνοτροφία. Η μικρή μονάδα που δημιούργησε παράγει ένα προϊόν μοναδικό στο είδος του: φρέσκα αυγά από κότες που τρώνε φασκόμηλο.

Η αρχή έγινε όταν έψαχνε στο διαδίκτυο για ιδέες σχετικά με τις καινοτομίες στις επιχειρήσεις και τυχαία έπεσε πάνω σε μια διδακτορική διατριβή της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, η οποία ανέφερε πως οι κότες που τρέφονται με φασκόμηλο γεννούν αυγά καλύτερης ποιότητας.

Ο δραστήριος επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον συγγραφέα της διατριβής, τον κτηνίατρο Δημήτρη Γαλαμάτη και σιγά σιγά όλα πήραν τον δρόμο τους. Η εκτροφή των πτηνών βασίστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα, στην αρχή σε πειραματικό στάδιο, αλλά καθώς οι πρώτες εντυπώσεις από συγγενείς και φίλους ήταν άκρως ενθαρρυντικές, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά.

Στην πτηνοτροφική μονάδα εκτρέφονται περισσότερα από 200 κοτόπουλα με φασκόμηλο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το φασκόμηλο αυξάνει το ποσοστό ωοτοκίας, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ παράλληλα μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού.

Μια ωραία πρωτοβουλία κι ένα παράδειγμα επιχειρηματικού σχεδίου που φανερώνει ότι οι έρευνες που πραγματοποιούν οι επιστήμονες στα πανεπιστήμια μπορούν να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία, δημιουργώντας νέα προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال