Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Τι θα γίνει με ενέργεια και καύσιμα στην Ελλάδα αν ξεσπάσει πόλεμος

Κοινοποίηση

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές έχει η Ελλάδα, προσδοκώντας σε μια ειρηνική διευθέτηση στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς τυχόν σύρραξη με τη Ρωσία, ανεξάρτητου έκτασης, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και των καυσίμων.

Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, ωστόσο κρατά ανοιχτή γραμμή και με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το plan b’ της Ελλάδας

Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε πιθανή εξέλιξη. Όλα τα σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.

-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κλιμάκωση της έντασης ωστόσο προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

newsit.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα